Američki nuklearni program u rukama narkomana i varalica

0

Čak Hejgel: Američkom nuklearnom programu treba ozbiljna reforma
 

Ministar odbrane SAD je obelodanio "akcioni plan" kojim se predviđa reorganizacija komandne strukture, veća ulaganja u opremu i dodatni personal. On je naglasio da su na ovom sektoru potrebna ulaganja od više milijardi dolara u narednih pet godina.

Hejgel sam podseća na to da su dve istrage Pentagona ukazale na sistematske probleme u veoma osetljivoj oblasti održavanja i bojeve gotovosti nuklearnog arsenala SAD. Uzroke navedenog stanja Hejgel vidi u "kontinuiranom manjku investiranja i podrške za američke nuklearne snage tokom suviše mnogo godina". Istrage su usledile posle serije skandala oko mućki, posle kojih su zimus smenjena 34 oficira.
 

Mućkaju, pa napreduju

Nekolicina američkih oficira iz nuklearnog sektora, u poverenju su priznali medijima da neki od njihovih kolega, na redovnim mesečnim proverama sposobnosti, varaju zbog intenzivnog pritiska da ostvare najviše rezultate kako bi napredovali u službi.

Podsetimo, ratno vazduhoplovstvo SAD saopštilo je u januaru da su ti oficiri, zaduženi za rad s nuklearnim projektilima, smenjeni zbog varanja prilikom rutinskih testova sposobnosti ili zato što su tolerisali varanje svojih kolega. Taj skandal je bio samo jedan u seriji propusta američkog vojnog vazduhoplovstva koji su otkriveni za svega nekoliko meseci.

Propusti su uključivali namerno kršenje pravila bezbednosti, neuspešne inspekcije, havarije tokom uvežbavanja, kao i praćenje premorenosti osoblja koje nadzire projektile iz podzemnih komandnih prostorija. Neki od oficira zaduženih za nuklearno oružje, upotrebljavali su drogu.

U oktobru prošle godine je otpušten komandant Odreda za nuklearne projektile, između ostalog jer je bio pijan tokom posete delegacije SAD nuklearnoj vežbi u Rusiji.

"Duboko razočarana" sekretarka vojnog vazduhoplovstva SAD Debora Li Džejms, najviši civilni zvaničnik te službe, navela je tih dana da je varanje u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Malmstrom u saveznoj državi Montani, otkriveno tokom prethodno najavljene provere posedovanja droge. Nađena je kod 11 oficira u nekoliko vojnih vazduhoplovnih baza.

– Ovo je apsolutno neprihvatljivo ponašanje – rekla je Džejmsova, dok je general Mark Velš, komandant vojnog vazduhoplovstva, rekao da je to možda najveći skandal u istoriji te službe.
 

Džejmsova je tada zapretila da će pročešljati sve tri sporne baze vojnog vazduhoplovstva s nuklearnim projektilima da bi utvrdila kakvi su uslovi rada i kakvo je ponašanje oficira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here