Ministarstvo odbrane Rusije

Redovne vojne vežbe koje zaobilaze Konvenciju iz Montrea pomoći će da se Rusija liši dominacije na Crnom moru, smatra oficir američke mornarice Brajan Harington.

U tekstu za časopis „Hil“, rakete „Bastion“ i „Kalibar“, uključujući njihove modernizovane protivbrodske i kopnene verzije dugog dometa, daju Moskvi ogromnu moć koja joj omogućava da na Crnom moru upotrebi istu taktiku (A2AD – ograničavanje i uskraćivanje pristupa i manevara) koji koristi Peking u Južnom kineskom moru.

Harington je podsetio i na ruske lovce koji ometaju aktivnosti saveznika NATO-a u regionu.

– Prećenje ratnih brodova Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a na Crnom moru od strane ruskih ratnih brodova i udarne avijacije postalo je opšteprihvaćena norma – smatra oficir.

Kao rešenje za ovaj problem, Harington je predložio sprovođenje vojnih vežbi korišćenjem visokotehnološkog oružja i interoperabilnosti.

Prema Konvenciji iz Montrea, zemlje koje ne izlaze na Crno more dužne su da poštuju ograničenja u pogledu tonaže ratnih brodova kada prolaze kroz moreuz u mirnodopskim uslovima, pa je specijalista pozvao države da udruže snage kako bi zaobišle ovo pravilo.
On takođe smatra da je neophodno ojačati pozicije partnera u NATO-u uz pomoć krstarećih raketa. Rumunija je već donela odluku da kupi rakete „Naval strajk misil“, ali bi u suprotstavljanje Rusiji takođe trebalo da budu uključene u i Bugarska i Turska, uveren je američki oficir.

Autor je zaključio da će samo ovi koraci pomoći „očuvanju slobode međunarodnih voda Crnog mora“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here