EPA-EFE
Donald Tramp

Demokrate su pokušale da posredno uzvrate udarac koji su im zadali Amerikanci srpskog porekla udruženi u kampanji da mobilišu milion svojih sunarodnika da glasaju za ponovni izbor predsednika Donalda Trampa, na najbolnijem pitanju za naš narod – Kosovu. I to uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića s predstavnicima Prištine u Vašingtonu, za koji se očekuje da će se možda pojaviti i sam predsednik Tramp.

Ned Prajs, nekadašnji specijalni pomoćnik za osoblje Saveta za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame (2009-2917), opleo je po Ričardu Grenelu, Trampovom izaslaniku u pregovorima Beograda i Prištine.

“Ričard Grenel se dosledno za vreme svog rada u administraciji dosledno oglašavao povodom diplomatskih napora u pregovorima Kosova i Srbije i koji su spektakularno propali”, napisao je Prajs na Tviteru koji je glavni kanal za neposredno obraćanje Trampa američkoj javnosti.

Ništa nije rešeno

Grenel nije otrpeo rukavicu bačenu u lice i odmah odgovorio Prajsu: “Pregovori Kosova i Srbije su sledeće nedelje u Beloj kući. Vaš tim je narode Srbije i Kosova ignorisao osam godina.”

Kosovo je tako postalo tema američkih izbora, baš kako je želela srpska dijaspora u SAD okupljena u kampanji “Srbi za Trampa 2020”. Takođe, javna rasprava Prajsa i Grenela dala je za pravo srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je istakao da je pitanje Kosova do pre nekoliko godina za međunarodnu zajednicu bilo rešeno, ali da to više nije slučaj.

Javna svađa predstavnika demokrata i republikanaca, Prajsa i Grenela, žestok je uvod u sastanak u Vašingtonu naredne sedmice za koji je predsednik Vučić rekao da se još ne zna šta će biti na dnevnom redu, ali da će Beograd biti spreman za sve opcije.

Odlučiće narod

– Naša delegacija sigurno će se sastati sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom. A činjenica da je moguće prisustvo predsednika Donalda Trampa govori da su moguće možda i druge ideje. Nemam sumnje da će za delegaciju koju vodim i sve nas to biti besane, nimalo lake noći, ali mi znamo svoj zadatak i kolika je svetinja koju čuvamo. Mogu da poručim našim ljudima da ne brinu i da sam stekao iskustvo na sastancima sa najvišim svetskim liderima. Odluke ćemo donositi na mudar način, neće odbijati ništa tek da bi se odbilo, i neće se prihvatati ono što je loše i porazno za Srbiju – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije ukazao je da niko nije nudio razmenu teritorija, kako su neki mediji nagađali, niti bilo šta slično.

– Čekam da vidim šta su njihovi predlozi, a javnost će biti upoznata o svemu i na kraju će odlučivati narod Srbije – rekao je Vučić i ponovio da nema sumnje da je Tramp bolji za Srbiju nego neki raniji predsednici SAD.

Gradonačelnik Srbin: Podržavam Trampa

Fokus kampanje “Srbi za Trampa 2020” usmeren je najviše na naše ljude u pet ključnih država u kojima se lome izbori. Među njima je i Minesota, gde su ostvarili vidan uspeh pošto je gradonačelnik rudarskog gradića Eveleta Robert Vlaisavljević, inače demokrata, javno na televiziji podržao Trampa. Velisavljević je svoju odluku obrazložio ekonomskim interesima koji su od značaja za sve građane osiromašene industrijske Minesote, ali i Pensilvanije, Mičigena i Viskonsina gde takođe ima dosta naših ljudi.

Osveta kadrovika iz CIA

Ned Prajs je radio u CIA kao viši analitičar i portparol, što ga je dovelo na mesto glavnog Obaminog kadrovika za Savet za nacionalnu bezbednost. Ovo telo prikuplja informacije svih obaveštajnih službi SAD, bira najvažnije i predstavlja ih lično predsedniku, te je Prajs kadriranjem imao ključni uticaj na njegov rad. Taj uticaj pokušao je da iskoristi na prošlim predsedničkim izborima 2016. kada je zdušno podržao kandidata Hilari Klinton. Kasnije se žalio da je Tramp uklonio visoke funkcionere obaveštajnih službi i tela, uključujući i one koje je Prajs pogurao u karijeri, pa u ovoj kampanji vodi i lični rat.

Prajs javno podržava ne samo Džoa Bajdena, upamćenog po poređenju Srba i nacista i kao upornog zagovornika bombardovanja Vojske RS i Beograda, nego i Kamalu Haris koja je kandidata za potpredsednicu Amerike.

Ključni čovek

Grenelova karijera, za razliku od Prajsa, posle rada u obaveštajnim službama nije trpela. Bio je ambasador SAD u Nemačkoj, a da je zaista Trampov čovek od poverenja pokazalo se kada je imenovan za specijalnog izvestioca o pregovorima Beograda i Prištine, a pominjan je i kao budući šef svih 17 obaveštajnih službi SAD. Temu je dobro znao, pa je krajem 2018. tražio od Hašima Tačija ukidanje taksi na srpske proizvode od 100 odsto. Sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sreo se nekoliko puta.

Srbija ništa ne prihvata

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je kao teške i neprijatne razgovore poslednje runde tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Eksperti dve strane razgovarali su o nestalim i raseljenim licima i ekonomskim odnosima.

– Morali smo da se suočimo sa tvrdnjama da nema problema interno raseljenih i izbeglih lica i negiranjem da na KiM postoji 18.000 uzurpiranih srpskih kuća i stanova. Pomenuto je i pitanje narušavanja zaštićene zone kod manastira Dečani, kao i Zajednice srpskih opština – preneo je Đurić.

Skender Hiseni je rekao da su otvorene teme za koje se mislilo da su dogovorene.

– Sve ovo potvrđuje da Srbija ima samo jedan cilj, da se proces odlaže i da na kraju upadne u nešto što uopšte neće prihvatiti. Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak traži da se na razgovorima na ekspertskom nivou finalizuju pitanja o kojima se ranije razgovaralo – rekao je Hiseni.