EPA/Facundo Arrizabalaga
Ministar odbrane SAD Mark Esper

Američki ministar odbrane Mark Esper optužio je danas Kinu da “krade tehnologiju od Zapada, zastrašuje svoje susede i pokušava da stekne prednost koristeći se svim sredstvima i po svaku cenu”.

Esper je oštro kritikovao Kinu u svom opširnom govoru na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

AP prenosi da je Esper upozorio da je “komunistička Kina na vrhu Pentagonove liste potencijalnih neprijatelja, ispred Rusije, Severne Koreje, Irana i ekstremističkih organizacija”.

– Kineska komunistička partija se sve brže i dalje kreće u pogrešnom smeru jer pojačava unutrašnju represiju, bavi se ekonomskim razbojništvom i sve agresivnije demonstrira vojnu moć, što me najviše zabrinjava – rekao je Esper.

On je naglasio da SAD ne žele sukob sa zvaničnim Kinom, podsetivši da je Amerika uputila medicinsku pomoć za borbu protiv epidemije korona virusa od koga je do sada obolelo 67.000 ljudi.

– Pa ipak, Kina je jasno predstavila svoje dugoročne namere – istakao je Esper i dodao da bi Evropa i ostatak sveta morali da otvore oči pred kineskom pretnjom.

– Komunistička partija i njeni organi, uključujući i Narodnooslobodilačku armiju, sve su prisutniji izvan svojih granica, uključujući i Evropu, i po svaku cenu nastoje da steknu prednost – rekao je američki ministar odbrane.

On je upozorio da se često sumnja u transparetnost i pravičnost poteza zvaničnog Pekinga, ali kada je reč o bezbednosnim prioritetima – Peking treba držati za reč.

– Najavili su da nameravaju da sprovedu modernizaciju svojih oružanih snaga do 2035. godine, kao i da će do 2049. godine nastojati da uspostave dominaciju u Aziji i postanu istaknuta svetska vojna sila – rekao je Esper i naglasio da SAD osuđuju represije u Kini i pretnje susednim zemljama jer žele da Kina bude “normalna zemlja”.

AP ocenjuje da su Esper i njegov prethodnik na čelu Pentagona Džim Matis preusmerili bezbednosni fokus SAD prema Kini umesto na lokalne sukobe, ratne zone u svetu i ekstremističke organizacije.

S druge strane, evropski saveznici sa zabrinutošću prate jačanje Kine, ali im je Rusija i dalje najveća briga.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji uzvratio je na američke optužbe rekavši da američki državni sekretar Majk Pompeo govori iste stvari o Kini bez obzira gde ih izgovara.

Vang je odbacio Esperove optužbe kao “laži”.

– U korenu svih problema i spornih pitanja krije se nastojanje SAD da osujete brzi razvoj i napredak Kine. Još manje su spremni da prihvate da jedna socijalistička zemlja može da bude i uspešna – rekao je Vang i istakao da Kina ima pravo da se razvija, kao i da bi ceo svet imao koristi kada bi Peking i Vašington sarađivali.

Kineski šef diplomatije je izrazio uverenje da je najvažniji zadatak Kine i SAD da uspostave ozbiljan dijalog i pronađu način kako da dve najmoćnje države sveta, sa različitim društvenim uređenjem, žive u harmoniji i sarađuju u miru.

– Kina je spremna i nadamo se da će SAD sarađivati sa nama – rekao je Vang.

U svom ranijem obraćanju učesnicima bezbednosne konferencije u Minhenu, generalni sekreta NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da Kina predstavlja izazov, ali i priliku za Zapad i apelovao na EU i SAD da se usaglase i pronađu zajednički odgovor na kineski izazov.

Stoltenberg je ocenio da je značajno da zapadne zemlje imaju otvorene kanale komunikacije sa zvaničnim Pekingom.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je odbacio ocene da se Amerika pod Donaldom Trampom odrekla svoje tradicionalne uloge “najuticajnijeg međunarodnog faktora”.

– Srećan sam što mogu da vas obavestim da su priče o nestanku transatlantskog savezništva u velikoj meri preterane. Zapad pobeđuje – istakao je američki državni sekretar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here