EPA/PETRIT PRENAJ

Američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi založili su se danas u Prištini da se odblokira dijalog Prištine i Beograda, ocenjujući da je dijalog ključan za budućnost celog Zapadnog Balkana, javlja prištinski Zeri.

Kako se navodi, oni su ocenili da dogovor s Beogradom podrazumeva rešavanje „teških pitanja“, i da je za to potrebno žrtvovanje i naporan rad.

– Kada je u pitanju dijalog, uključena su i teška rešenja. Nastavljamo put Beograda radi sastanka s (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem. Očekujemo da će dijalog biti plodonosan. Nadamo se da će obe strane shvatiti da je potrebno žrtvovanje kako bi se mogli normalizovati odnosi između ove dve države. Sporazum između Kosova i Srbije rezultiraće uspešnim ekonomskim i političkim razvojem. Imamo jasnu poruku za Beograd kao što smo je imali ovde na Kosovu – rekao je senator Marfi.

Kako prenosi Kosovo Online, senator Džonson je posebno ukazao na to da postizanje sporazuma ima ključni značaj za evropske integracije.

– Ovde smo da pružimo podršku kosovskom narodu i da nastavimo prijateljstvo dveju zemalja. Vidimo da za Kosovo postoji budućnost, želimo mir, sigurnost i razvoj ove zemlje. Sve to se postiže s novom vladom koja poštuje vladavinu zakona. U međuvremenu, postizanje sporazuma sa Srbijom je ključ koji otključava budućnost. Zbog toga smo ovde da podržimo narod Kosova i Srbije, da ih vidimo uspešnim – rekao je Džonson.

Kako prenosi Zeri.info, Džonson i Marfi sastali su se sa svim liderima političkih stranaka i institucija na Kosovu – doskorašnji premijer Ramuš Haradinaj, predsednik privremenih institucija Hašim Tači, lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, lider Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti, šef Pokreta Samooopredeljenje Aljbin Kurti, Mimoza Kusari iz Alternative i Bedžet Pacoli iz Alijanse za novo Kosovo.

Sastanku je, kako navodi Zeri, prisustvovao i Nenad Rašić, lider Progresivno demokratske stranke i nedavno formirane koalicije Sloboda.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime