Tanjug/AP
Američka vojska

Američka Komanda za specijalne operacije u Evropi saopštila je da je odlučila da uspostavi rotirajući štab Snaga za specijalne operacije u Albaniji, navodeći da to pruža jedinstvene mogućnosti za poboljšanu obuku i koordinaciju snaga za specijalne operacije širom Balkana.

– Kao deo tekućih napora na jačanju sposobnosti snaga za specijalne operacije kao ključnog kamena za regionalnu stabilnost, američka komanda specijalnih operacija u Evropi donela je odluku da locira napredni štab Snaga za specijalne operacije, na rotacionoj osnovi, u Albaniji. Odluka je doneta u bliskoj saradnji sa ambasadom SAD u Tirani i na poziv albanske vlade – navela je američka komanda na Fejsbuku.

Komanda je dodala da to ne bi bilo moguće bez ogromne podrške albanske vlade i rukovodstva Ministarstva odbrane.

– Mogućnost brzog kretanja i obuke unutar regiona, u bliskoj saradnji sa drugim savezničkim i partnerskim snagama, učinila je Albaniju najboljom lokacijom za ovaj napor. Lociranje štaba u Albaniji pruža jedinstvene mogućnosti za poboljšanu obuku i koordinaciju snaga za specijalne operacije širom Balkana. Albanija ostaje važan saveznik NATO-a i cenjeni bezbednosni partner, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou – saopštila je američka komanda.

Na tu vest reagovala je američka ambasadorka u Tirani Juri Kim, koja je na Tviteru napisala da je to veoma dobar način za početak godine u smislu daljeg razvoja albansko-američkih odnosa u oblasti odbrane.

Kim kaže da je to prvi put da SAD uspostavljaju takvu bazu u Albaniji i dodaje da je to važno i za regionalnu bezbednost.

2 COMMENTS

  1. Ратни злочинци нови споразум о слободном кретању би да тумаче на свој начин. Верујем да су помислили да и они могу то да користе. Свашта ће њима још пасти на памет. Кренули су у офанзиву против српског народа. Волео бих да нисам у праву. Поново почињу да се понашају према нама ратоборно. За српски народ је важно да останемо јединствени и да чувамо пријатељства са нама блиским земљама. Њихове интервенције на Балкану нису потребне, јер они су далеко од своје куће!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here