Youtube/Fox 13 news utah
Vašington Redskins

Jedan od najstarijih i najslavnijih američkih sportskih brendova, NFL klub Vašington Redskins, i zvanično će promeniti ime.

Najveći sponzori ekipe shvatili su nakon 87 godina da je ime Redskins, odnosno Crvenokošci, rasističko i da ne predstavlja na pravi način američke starosedeoce.

Vlasnik kluba Danijel Snajder bio je proteklih nedelja pod velikim pritiskom javnosti i sponzora da iz imena kluba izbaci Redskins.

Fedeks, Najk, Pepsi i Bank of Amerika su zapretili Redskinsima da će ih prestati sponzorisati ukoliko ne promene ime koje je rasističko prema Indijancima.

Klub iz Vašingtona poznat pod tim imenom još od 1933. godine, kada je sedište bilo u Bostonu.

Tokom 87 godina postojanja Redskinsa nije bilo govora o tome da je to pogrdan naziv, a pri tome je i logo kluba krasio indijanski poglavica. Ipak, u jeku borbe protiv rasizma pod sloganom “Crni životi su važni”, pokrenuto je i pitanje vređanja Indijanaca na rasnoj osnovi kroz naziv Redskins.

Vlasnik Danijel Snajder je od dečačkih dana navijač Redskinsa i zakleo se da nikada neće promeniti ime ekipe, smatrajući da ono predstavlja “ponos, poštovanje i čast”… Ipak, tim iz Vašingtona moraće da pronađe novo ime…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here