commons.wikimedia
Američki vojni brod "Juma"

Američki vojni brod “Juma”, kojim je dopremljen deo američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vežbu “Brzi odgovor 21”, koju organizuju oružane snage BiH i SAD, uplovio je u utorak u zadarsku luku Gaženica.

Američka vojna oprema potom je prevezena u kasarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, gde je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovedništvo vežbe “Brzi odgovor 21” zaduženo za aktivnosti logističke podrške svim snagama koje učestvuju u delu vežbe u Hrvatskoj i BiH, navodi “Večernji list”.

Nakon toga, u prvoj polovini maja, sva oprema će iz kasarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, vojni poligon “Eugen Kvaternik” u Slunju i na vojne poligone u BiH. Očekuje se da će ostatak američke vojne opreme i naoružanja za vežbu “Brzi odgovor 21” stići u luku Gaženica u narednim danima.

Oružane snage BiH realizuju završne pripreme za predstojeću bilateralnu vežbu s Oružanim snagama SAD “Brzi odgovor 21”.

Vežba će biti održana u drugoj polovini maja 2021, u sklopu multilateralne vežbe “Branilac Evrope 21″ (Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

U BiH su juče sleteli prvi američki vojni helikopteri, koji će sa Oružanim snagama BiH učestvovati u ovoj vežbi. Prethodno je konvoj vojnih vozila iz sastava 21. zapovedništva za podršku američkih oružanih snaga u Evropi ušao u BiH 21. aprila na graničnom prelazu Gradiška.

1 COMMENT

  1. Neplanirano uplovljavanje
    Sada CE pozvati I narediti hrvatskoj oruzanoj sili da isprazni I ocisti klozete, opere I dovede u red kuhinje, trpezarije, zameni uprljanu posteljinu, dopuni zalihe hrane, vode I svega ostalog, oriba palube I zatim…m’rs sa broda, da ih najure sa plovila najbrze sto mogu.
    Zasto I sluzi slavna Hrvatska oruzana sila.

  2. dopremanje americke vojne opreme u bosnu je los znak za srbiju
    oni planiraju da naprave front od madarske do grcke granice i da podu prama istokua sa druge strane su bugari srbski neprijatelj

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here