Youtube/Sputnjik Srbija
Krim

Ukoliko se nastavi napredovanje ukrajinske vojske i oduzimanje teritorija od ruskih snaga, Kijev bi mogao ponovo da osvoji Krim, smatraju visoki američki vojni zvaničnici. 

Predstavnici Zapada ranije su smatrali da je povrat Krima silom nemoguć, jer se od Rusije očekivalo da će se svim silama boriti da ga odbrani. Međutim, izvor Telegrafa ocenio je da nedavni kolaps ruske vojske znači da je “ukrajinsko ponovno zauzimanje Krima sada jasna mogućnost koja se više ne može odbaciti”.

Prodor na Krim značio bi da Ukrajina ide i dalje od linije razgraničenja od 23. februara kada je započela ruska vojna akcija na Ukrajinu.

Rusija je anektirala Krim 2014. i verovatno bi kopneni napad na tu teritoriju  smatrala velikom eskalacijom.

Mogućnost ukrajinskog zauzimanja Krima spomenula je i Lora Kuper, zamenica pomoćnika američkog ministra odbrane, koja je rekla da je Krim nadohvat ruke Ukrajini. Dodala je da bi američko oružje moglo biti korišćeno za napad na Krim, što je Kremlj opisao kao “izuzetno opasan potez” i “dokaz direktne umešanosti SAD-a u sukob”.

Problema u ruskim redovima očito ima, navodi Telegraf. Aleksandar Kots, ruski novinar koji se nalazio u tamošnjim ruskim snagama, rekao je da je na bojištu bilo nedovoljno vojnika za postavljanje ozbiljne odbrane pred ukrajinskim snagama koje kontinuirano napreduju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here