Američki vojnici u Bondstilu kao u zlatnom kavezu

0

Bondstil

 

Američki pripadnici Kfora mogu Bondstil napustiti samo kada su na dužnosti. U bazi nije dozvoljen alkohol. Američkim vojnicima je zabranjeno da idu na piće u okolna sela.

 

Vojnici iz SAD primaju dodatke za obavljanje dužnosti u otežanim uslovima i u neprijateljskom okruženju i sopstvenoj bezbednosti daju prednost u odnosu na izvršenje zadataka, zbog čega su predmet ismevanja ostalih pripadnika Kfora, koji češće patroliraju i dosta vremena provode sa lokalnim stanovništvom.

 

Američki vojnici na Kosovu su bezbedniji nego što bi bili u SAD, gde bi imali mogućnost da voze svoje automobile i organizuju zabave kada požele, navodi Stratedžipejdž, uz konstataciju da je za mnoge Bondstil više zatvor nego vojna baza.

 

Kada su SAD 1999. godine poslale više od 6.000 vojnika na Kosovo, većina je smeštena u Bondstil, čija je izgradnja u blizini Uroševca trajala manje od šest meseci. Baza zauzima oko 400 hektara, okružena je zidom visokim 2,5 metara.

 

Vojnički život u kampu

Generatori proizvode struju potrebnu za funkcionisanje Bondstila, uključujući prečišćavanje oko dva miliona litara vode dnevno, stalnu internet vezu i klima uređaje u gotovo svim prostorijama.

Izgradnja Bondstila je koštala 350 miliona dolara. Za održavanje baze je potrebno 50 miliona dolara godišnje, od kojih veći deo odlazi lokalnom stanovništvu, pošto je više od 1.000 civila angažovano na poslovima održavanja i pripreme hrane.

 

Baza može da primi 7.000 vojnika ali većina njenih "stanara" nisu Amerikanci, pošto su SAD odlučile da povuku sa Kosova još 570 ljudi, tako da će ih u sastavu Kfora ostati oko 830, a do kraja godine samo 700.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here