EPA-EFE/AHMED MARDNLI

Američki vojnici ušli su u Irak iz Sirije preko graničnog prelaza Sahela u severnoj pokrajini Dohuk, izveštava Rojtersov snimatelj na mestu događaja.

Rojtersovi video snimci pokazuju kako oklopna vozila s vojnicima ulaze u Irak, u sklopu američkog povlačenja iz Sirije. Vidi se kako prelazi više od 100 vozila.

Izvor u snagama iračkih Kurda takođe je agenciji rekao da su američke snage ušle u poluautonomnu regiju Kurdistan u Iraku.

Ušlo je oko 30 prikolica i hamera s teškom opremom i vojnicima u vozilima, dodao je izvor.

Drugi sigurnosni izvor u Mosulu takođe je rekao da su američke snage prešle u Irak iz Sahela.

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u subotu da će se ukupno oko 1000 vojnika povući iz severne Sirije, te da se očekuje da će se premestiti u zapadni Irak kako bi nastavili kampanju protiv Islamske države i “pomogli da se odbrani Irak”.

Turska je u četvrtak u pregovorima s američkim potpredsednikom Majkom Pensom pristala na petodnevni prekid ofanzive na severoistoku Sirije kako bi dopustila kurdskim borcima da se povuku iz “sigurne zone” koju Ankara želi da uspostavi pored svoje granice sa Sirijom.

Svrha primirja je ujedno ublažiti krizu potsaknutu odlukom američkog predsednika Donalda Trumpa o povlačenju svih 1000 američkih vojnika iz severne Sirije, merom koja je kritikovana u Vašingtonu i šire kao izdaja lojalnih kurdskih saveznika koji su se godinama borili uz američke snage protiv Islamske države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here