EPA-EFE/YURI GRIPAS
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da podržava da Japan postane stalni član Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, objavio je japanski javni servis NHK.

Pozivi da Japan postane stalni član SB UN postali su sve učestaliji, kako bi se napravila reforma u SB, gde su Rusija i Kina stalni članovi, preneo je Rojters.

Bajden se sastao sa “dobrim prijateljem”, premijerom Fumijom Kišidom, koga je uverio da su SAD potpuno posvećene japanskoj odbrani, usled pojačanih tenzija sa Kinom i posledica ruskog napada na Ukrajinu.

Jedna od tema je bila i Severna Koreja, a Bajden će se danas sastati sa porodicama Japanaca koje su oteli pre nekoliko godina da obučavaju špijune u Severnoj Koreji.

Glavna tema Bajdenove dvodnevne posete Japanu, tokom kojeg se susreće sa liderima Japana, Indija i Australije u okviru Kvad grupe, biće pokretanje Info-pacifičkog ekonomskog radnog okvira, širokog plana koji je potpora ekonomskom stupu SAD u Aziji.

“Američko-japanska alijansa je dugo bila osnova mira i napretka u Indo-pacifiku, a SAD su duboko posvećene japanskoj odbrani”, rekao je Bajden na početku razgovora u palati Akaska u centralnom Tokiju.

Bajden se nešto ranije danas sastao sa japanskim carem Naruhitom u kraljevskoj palati u Tokiju, tokom svoje turneje po Aziji.

Ovaj susret je prvi otkako su se njih dvojica srela u decembru 2013. godine, kada je Naruhito bio prestolonaslednik, a Bajden potpredsednik SAD, saopštila je Kraljevska pres agencija, prenela je agencija Kjodo.

Ovo je drugi put da aktuelni japanski car, koji je preuzeo tron 1. maja 2019. godine, ugostio američkog predsednika tokom državne posete, a prethodno je to bio Donald Tramp.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here