Američko oko na srpskom računu

0

Traži objašnjenje: Rodoljub Šabić
 

Ova činjenica izazvala je brojne polemike u javnosti, tim pre jer su podaci vlasnika računa strogo zaštićeni domaćim zakonima. Međutim, SAD su 2010. donele Zakon o dostavljanju podataka o nerezidentnim računima kojim pokušavaju da spreče izbegavanje plaćanja poreza. Da bi to uspele bilo je potrebno da sa državama širom sveta zaključe sporazume koji će im omogućiti uvid u račune američkih državljana u inostranstvu, kao i stranih državljana koji imaju poslove u SAD, odnosno račune u toj zemlji.

Prema podacima američkog Ministarstva finansija, Srbija se sa sporazumom "suštinski saglasila" 30. juna, prilično tiho i daleko od očiju javnosti. Zvanično, bankari o ovome ne žele da govore. Nezvanično, kažu da je to zbog američke Poreske uprave. Ako se s njom ne usklade, kažu, mogu da zaborave na poslove u SAD. U Narodnoj banci Srbije ističu da bankama nisu dali nikakvu preporuku.

 

Sporazum do kraja godine

U Ministarstvu finansija očekuju da do kraja godine vlade Srbije i SAD potpišu sporazum u vezi s dostavljanjem finansijskih podataka na način regulisan zakonom. Ističu da se on ne odnosi na državljane Srbije.
"Radi se o izveštavanju o računima kod finansijskih institucija sa sedištem u Srbiji lica koja su državljani, ili imaju poslovne interese u SAD. Takve ugovore SAD su potpisale sa više zemalja, a cilj je sprečavanje izbegavanja plaćanja poreza u Americi, i taj propis se ni na koji način ne odnosi na građane Srbije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

"U toku su aktivnosti u cilju poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATCA propisa. Ministarstvo finansija nas je 2. jula obavestilo o potpisanoj potvrdi namere Srbije da zaključi međudržavni sporazum povodom primene tih propisa", navodi se u saopštenju NBS.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od banaka da se izjasne o tome zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu kojom pristaju da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD. Šabić ističe i da bi obrada podataka po takvom "osnovu" bila nedozvoljena, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

 

Kinezi i Rusi odbili

SAD zasad imaju zaključene ovakve sporazume sa 101 državom sveta. Kina je odbila da zaključi sporazum jer smatra da to nije u interesu te zemlje, a pregovori s Rusijom su prekinuti u martu ove godine. Švajcarska je zaključila sporazum, mada su građani na referendumu glasali protiv njega.

– Na teritoriji Srbije niko ne može sprovoditi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti s propisima Srbije. Eventualno usklađivanje naših propisa s propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa – navodi Šabić.

On dodaje da bi u konkretnom slučaju to značilo zaključivanje međunarodnog ugovora između Srbije i SAD i da bi takav ugovor trebalo da ratifikuje parlament zakonom, što bi predstavljalo valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here