pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američka vojska planira sledećeg meseca, posle neuspele probe u aprilu, ponovo da testira novu hipersoničnu raketu. Međutim, iz ratnog vazduhoplovstva stiglo je upozorenje da bi proba mogla da rezultira žrtvama – među puževima i školjkama.

Šef Komande globalnog udara američkog ratnog vazduhoplovstva Timoti Rej početkom meseca je najavio da bi raketa „erou“ (AGM-183A ARRW) mogla da bude testirana sledećeg meseca.

Cenu toga, kako navodi RT, neće platiti samo Amerikanci koji plaćaju porez već i stanovnici mora ostrva Kvajelin na Maršalskim ostrvima, gde će projektil okončati let.

Prema nedavnim procenama Centra za nuklearno oružje američkih vazduhoplovnih snaga, testiranje neće ugroziti retke vrste, ali se dodaje:

„Planirana akcija mogla bi usmrtiti do četiri puža i do 90 školjki“.

U izveštaju se upozorava i da bi testiranje rakete moglo potpuno da uništi više od 10.000 koralnih kolonija. Ukazuje se i na druge „faktore stresa“ za morska bića, kao što je izuzetno visok nivo buke, izloženost opasnim materijalima, poremećaji zbog ljudske aktivnosti ili opreme, kao i dugotrajno prisustvo veštačkih predmeta u vodi.

Ipak, u izveštaju se uključuje da proba neće značajno uticati na prirodno ili ljudsko okruženje.

Podsetimo, prvo testiranje rakete bilo je neuspešno pošto se, zbog tehničkih problema, nije odvojila od bombardera B-52 odakle je trebalo da bude lansirana.

Američki mediji navode da raketa ima brzinu od 6,5-8 maha i domet od 1.600 kilometara, pri čemu tu razdaljinu može da savlada za oko 12 minuta. Tim raketama pre svega treba da budu opremljeni strateški bombarderi B-52N.

Pentagon je u decembru 2019. godine saopštio da je korporacija „Lokid Martin“ dobila skoro 988,8 miliona dolara za razvoj nove rakete ARRW, koja je namenjena za američko Ratno vazduhoplovstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here