Printscreen/RTS
Goran Suša

Kraljevčanin Goran Suša poslao je listu “Los Anđeles tajms”, koji u recenziji filma “Dara iz Jasenovca” negira da su Srbi bili žrtve ustaških zločina, originalni dokument, spisak sa zvaničnog sajta logora Jasenovac iz 2009. godine na kojem je 297 članova njegove familije iz Like, koji nisu preživeli taj logor NDH.

Dokazima o stradanju samo jedne porodice na području Like u ustaškim logorima, koje je poslao uredništvu “Los Anđeles tajmsa”, Goran ne veruje da će nešto postići, ali je istakao kako nije mogao da ostane ravnodušan na još jedan pokušaj prekrajanja istorije.

– Verovatno je to završilo na kompjuteru u “đubretu”, ali ja sam jednostavno kao čovek osetio da zarad svojih predaka moram to da uradim – rekao je Suša za RTS.

Goran je unuk Danila i Sare Suše, koji su 1941. godine sa četiri sina prebegli iz Like u Srbiju da bi spasli živu glavu.

Njihova svedočenja o stradanjima u Ličkom Gračacu dopunio je i originalnim dokumentima u knjizi koju je pre šest godina objavio sa stricem.

– Istine radi, ovaj spisak nije uperen protiv hrvatskog naroda i države Hrvatske, ali ako ne budemo govorili istinu, opet ćemo biti u nekom narednom periodu gubitnici. Na ovom spisku iz 2009. godine je 297 iz familije Suša iz sela Štikada, a iz nekih drugih mesta gde su Suše živele – rekao je Goran.

Na zvaničnom sajtu Spomen područja Jasenovac danas su samo dva člana familije Suša, a na sajtu organizacije “Jasenovac Research Institute”, na slovo “S”, više nema nijedne žrtve.

– Spiska više nema, dobijete samo eror (greška), e sad da li su spiskovi sačuvani, pretpostavljam da jesu – smatra Suša.

Film “Dara iz Jasenovca”, autora Predraga Antonijevića i scenariste Nataše Drakulić, kroz sudbinu srpske devojčice Dare prati stradanje Srba, Jevreja i Roma u zloglasnom logoru Jasenovac.

Film je bio kandidovan i za nagradu “Oskar”, ali nakon tvrdnje kritičara Džeja Vajsberga u magazinu “Varajeti” da je film “neprikriven primer srpske nacionalističke propagande” i recenzije u “Los Anđeles tajmsu” u kojoj se tvrdi da su u Jasenovcu stradali samo Jevreji i da nije postojao logor za decu, Američka akademija filmske umetnosti i nauke nije ga uvrstila na užu listu od 15 filmova.

5 COMMENTS

  1. Mislim da cu i ja istu stvar uraditi.
    Imenom i prezimenom svih mojih blizih i daljih rodjaka koji se nikad nisu vratili iz logora Stara Gradiska i Jasenovac.
    Pokoj im dusi….

  2. Из моје фамилије је три члана завршило у Јасеновцу . Само један је на званичном списку погинулих , она двојица се нигде не спомињу . Село Расна , општина Слав. Пожега . Свјесни прикривање броја жртава !

  3. Moj deda iz sela Ostrvica kod Gospića, odveden je u sabirni logor u Gospić a od tuda sa ostalim zatočenici,za logor Jasenovac.Nalazi se na popisu u zgradi muzeja posvećenog logoraša…a i u knjizi Antuna Miletić,koji je u svojim knjigama objavio mnoga imena na temelju popisa koji je sačuvan,a odnosi se na paketarnicu,, gdje se sva posta potpisivanja,tako je tamo upisano i ime moga djeca.U zbjegu iz logora nije uspio već je ubijen,nikada se nije vratio kući,a u kući je ostala njegova žena, koja je ubijena, zaklana,a kuća,spaljena.Slično je prošao i drugi djeca,sa majčine strane..odmah 1941god.Ovo su najbliži,članovi,a to da mi je baka zaklanja,sa mamine strane,tetka sa dvoje djece zapaljena i izgorila u kući…itd…Knjiga o selu Ostrvici životu njenih stanovnika od naseljavanja sela kroz stoljeća uključujući drugi svetski rat,opisao je gospodin Dr.Panđić Jovan.
    .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here