commons.wikimedia
Američki razarač "Džon Mekejn" (Foto: Arhiva)

“SAD će preimenovati Komandu američke flote u američku Atlantsku flotu, koju će preusmeriti na rešavanje zadataka povezanih sa suprotstavljanjem Vojno-pomorskoj floti Rusije u regionu”, saopštio je sekretar američke Ratne mornarice Kenet Brejtvejt.

Kako bi se izborili sa jedinstvenim izazovima koji se javljaju na atlantskoj pozornici vojnih dejstava, preimenovaćemo Komandu flote u američku Atlantsku flotu i preusmerićemo naše pomorske snage u tom važnom regionu na njihov početni zadatak – kontrolisanje pomorskih puteva pristupa teritoriji SAD i naših saveznika – rekao je Brejtvejt.

Prema njegovim rečima, “Atlantska flota će se suprotstaviti Vojno-pomorskoj floti Rusije koja ponovo deluje odlučno i raspoređuje svoje snage bliže i bliže istočnoj obali SAD”.

Atlantska flota SAD je prvobitno formirana 1906. godine, ali je 2006. reorganizovana u Komandu flote SAD.

Ruski vojni ekspert Ilja Kramnik podseća da je Atlantska flota u vreme Hladnog rata bila najznačajnija za Ameriku, a nakon toga je težište pomereno na Tihi okean.

– Preimenovanje, odnosno obnavljanje prava Atlantske flote, označava da, s obzirom na pogoršanje odnosa sa Rusijom, SAD počinju da pridaju sve veći značaj Atlantiku – kaže on.

Kramnik prognozira povećanu aktivnost i koncentraciju američkih snaga u regionu, sada ne radi rutinskih vežbi čime su se uglavnom bavili poslednjih godina, nego sa ciljem “praktične konfrontacije sa Rusijom i njenom flotom”.

Podsetimo, američki razarač “Džon Mekejn” nedavno je uplovio u teritorijalne vode Rusije, prešavši dva kilometra preko granične linije u području zaliva Petar Veliki. Ruski političari i eksperti burno su reagovali na vest, ocenivši taj korak kao bezobrazluk i provokaciju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here