EPA/Ramil Sitdikov
Vladimir Putin i Si Đinping

Ugledni hongkonški medij “Saut Čajna morning post” (SCMP), koji kineska Vlada smatra prozapadnim, kritikuje američku politku koja svojim postupcima stvara jak vojni savez Kine i Rusije.

“Romansa” između Rusije i Kine sve više jača, navodi se u tekstu, pri čemu nema mesta za Ameriku, što je za nju vrlo opasno.

Autor teksta piše da je Peking bio daleko manje neprijateljski raspoložen prema Amerikancima od Moskve, ali je Kineze i Ruse sam Vašington bacio u “opasan zagrljaj”.

Vašington je sada duboko zabrinut zbog toga, pa je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena nedavno malo popustila u svojoj antikineskoj retorici.

“Nikada ne bi trebalo da vodite diplomatski rat na dva fronta, koji bi, kako upozoravaju neki zapadni analitičari, mogao da eskalira u vruće ratove za Tajvan i Ukrajinu u isto vreme”, navodi SCMP.

U tekstu se podseća i na Putinovo upozorenje da je beskorisno što neke zapadne zemlje pokušavaju da zabiju klin između Rusije i Kine sada kada dve zemlje snažno jačaju prijateljske veze.

SAD i neki od njihovih azijskih saveznika, poput Japana i Australije, “zveckaju” oružjem oko Tajvana. Amerikanci i NATO sada rade isto u vezi sa Ukrajinom, navodi se u tekstu i upozorava da neki američki jastrebovi precenjuju spoljnopolitičku moć i vojni potencijal svoje zemlje.

Podseća se i na nedavni stav vašingtonskog “Atlantik kansela”, u kojem se navodi da će “odvajanje Rusije i Kine biti kritično važno za budućnost”, navodi SCMP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here