Facebook/Ambasada Slovenije u Beogradu

Američki Stejt department dodeliće nevladinim organizacijama u Sloveniji do 100.000 dolara za realizaciju projekata, usmerenih na “jačanje veza” između Ljubljane i Vašingtona, navodi se u opisu granta u koji je uvid imala televizija RT.

Kako se navodi u dokumentu, inicijativa će pomoći stanovnicima Slovenije da bolje razumeju karakteristike kulture i politike, kao i vrednosti Sjedinjenih Američkih Država.

“Teme koje odgovaraju zahtevima projekta široko su definisane, kako bi se obuhvatila pitanja demokratije, ljudskih prava, bezbednosti i odbrane, kao i razvoj ekonomije i preduzetništva”, navodi se u tekstu.

Konkretno, američka strana potencijalnim kandidatima predlaže rad u oblastima koje uključuju razvoj nezavisnih medija u Sloveniji, jačanje transatlantske saradnje, energetske i sajber bezbednosti, kao i promovisanje ideje borbe protiv korupcije, digitalizaciju i vladavinu zakona.

Jedna donacija, po pravilu, varira od tri do pet hiljada dolara, a u isključivim slučajevima iznos može dostići i 10.000 dolara. Razvoj inicijative će pratiti američka ambasada u Ljubljani.

Za projekat se mogu prijaviti obrazovne ustanove i istraživački instituti, nevladine i neprofitne organizacije sa sedištem u Sloveniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here