pixabay.com

SAD su, sudeći po svemu, već donele odluku da izađu iz Sporazuma o otvorenom nebu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na okrugom stolu sa učesnicima Fonda podrške javnoj diplomatiji „Aleksandra Gorčakova“.

Prema rečima Lavrova, eksperti koji prate razvoj situacije oko sporazuma, smatraju da su SAD već donele odluku da ga napuste.

– Mislimo da u tim ocenama ima dosta istine. Do takvih zaključaka smo došli iz naših kontakata sa Amerikancima i drugim članovima NATO-a, kao i drugim potpisnicima Sporazuma o otvorenom nebu – izjavio je Lavrov.

O mogućim namerama SAD da izađu iz ovog sporazuma spekuliše se već godinu dana. Deo eksperata smatra da će Amerikanci ostati dosledni svom političkom kursu i da će izaći iz ovog sporazuma, kao i iz svih prethodnih. Moskva je ipak uverena da SAD neće preduzeti ovaj korak, a sa time je saglasan i generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger.

Sporazum je potpisan 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here