EPA/FAZRY ISMAIL
Barak Obama

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama rekao je da izbori na kojima je svaki kandidat dobio preko 70 miliona glasova pokazuju da je nacija i dalje duboko podeljena.

– Takvi rezultati izbora nam govore da smo još duboko podeljeni – rekao je Obama.

Obama je učestvovao u nizu intervjua uoči objave prvog dela njegovih memoara “Obećana zemlja”, koji na tržište izlazi sutra.

Obama kaže kako su okolnosti opravdale njegovu javnu kritiku Donalda Trampa.

– Nije mi drago da radim nešto što bivši predsednici obično ne čine. Mislim da smo na ovim izborima bili u okolnostima u kojima su prekršene određene norme, određene institucionalne vrednosti koje su izuzetno važne – rekao je Obama.

U drugom intervjuu za CBS Obama je napao republikanske zvaničnike jer su podržali Trampove lažne tvrdnje o izbornoj prevari i rekao da su optužbe ugrozile demokratiju.

– Nikad ne bismo prihvatili ni od svoje dece da se tako ponašaju kad izgube – ako bi optužili drugu stranu za varanje, a za to nema dokaza, izgrdili bismo ih. Kad vam istekne vreme kao predsedniku, vaš je posao staviti državu na prvo mesto i razmišljati dalje od sopstvenog ega, interesa i ličnog razočaranja – rekao je Obama poručivši Trampu da državu stavi na prvo mesto.

Upitan o tome koji bi savet dao Bajdenu, Obama je rekao kako novoizabranom predsjedniku nije potreban njegov savet, ali je obećao da će mu pomoći na koji god način može.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here