EPA/ POLAND MIN.NATIONAL DEF. HANDOUT
Poljsko-beloruska granica

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da SAD razmatraju nekoliko varijanti kako da utiče na Belorusiju u vezi sa migracionom krizom.

Kako je rekao, Amerika je zabrinuta zbog toga što Belorusija „koristi migraciju kao političko oružje“.

– Neću da izričito kažem da se radi o sankcijama, imamo u vidu razne instrumente koje možemo da upotrebimo – kazao je.

Blinken je naglasio i da će se američke vlasti prethodno konsultovati sa evropskim partnerima pre nego što donesu konačnu odluku.

Eskalacija na belorusko-poljskoj granici

Kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napuštaju pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice

Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Ostali se nalaze na teritoriji Belorusije u šatorskom kampu u šumi u blizini granice – prema preliminarnim procenama, tamo je oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. Sa druge strane, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici.

Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here