EPA/Maxim Shipenkov
Džo Bajden i Vladimir Putin

Sjedinjene Američke Države su spremne za stabilan odnos sa Rusijom ako ona promeni politiku, izjavio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

– Ako ona (Rusija) promeni kurs, bićemo spremni da razgovaramo – rekao je Blinken u intervjuu za „Aksios“.

Prema njegovim rečima, predstojeći samit predsednika dveju država Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi sledeće nedelje teško da će pokazati želju Moskve da nešto slično učini.

Blinken je dodao da će se američki lider sastati sa ruskim kolegom zbog navodne „agresije i napada“ iz Moskve.

– On će jasno i otvoreno reći šta može da se očekuje od Sjedinjenih Američkih Država ako se budu nastavile agresivne nepromišljene akcije protiv nas. Podjednako će jasno staviti do znanja da ćemo, ukoliko Rusija u svojim postupcima odabere drugačiju politiku, dati prednost stabilnijim odnosima. To će ići u korist našem narodu, ruskom narodu, celom svetu – strateška stabilnost i kontrola naoružanja – istakao je državni sekretar.

Blinken nije isključio mogućnost da će se nakon prvog sastanka lidera dveju zemalja pojaviti određena jasnoća u budućnosti odnosa.

– U svakom slučaju, spremni smo za oba (scenarija) – zaključio je Blinken.

Sam američki predsednik je ranije u autorskom članku za „Vašington post“ naveo da Vašington ne traži sukob sa Moskvom, već, naprotiv, želi stabilne odnose, ali je izrazio spremnost da odgovori na navodne postojeće izazove evropskoj bezbednosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu rekao da će na sastanku sa Bajdenom biti potrebno da se pokuša da se pronađu načini za regulisanje odnosa Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. On je naveo da bi trebalo da bude reči o strateškoj stabilnosti, rešavanju međunarodnih sukoba u najproblematičnijim tačkama, o procesima razoružanja i borbi protiv terorizma i pandemije. Putin je takođe rekao da ne očekuje neki proboj od predstojećeg sastanka.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here