pixabay.com

SAD pozivaju kineske vlasti da sačuvaju visok stepen autonomije za specijalni region Hongkonga, izjavio je neimenovani predstavnik Stejt departmenta.

– SAD pozivaju Peking da poštuje obaveze iz zajedničke kinesko-britanske deklaracije i omoguće Hongkongu da sačuva visok stepen autonomije – rekao je neimenovani zvaničnik.

Predstavnik američkog spoljnopolitičkog resora je naglasio da je Vašington duboko zabrinut zbog vesti o kretanju kineske vojske ka granici sa Hongkongom, prenosi Sputnjik.

– Mi pozivamo sve strane da sarađuju i suzdrže se od nasilja. Mi pozivamo vlasti Kine i sve strane u Hongkongu da nađu rešenje koje bi uzimalo u obzir slobodu stanovnika Hongkonga i njegov visok stepen autonomije, koji je sadržan u zajedničkoj kinesko-britanskoj deklaraciji – izjavio je zvaničnik Stejt departmenta.

On je negirao optužbe da iza protesta u Hongkongu stoje inostrane sile.

Rukovodstvo aerodroma u Hongkongu saopštilo je da je posle sukoba policije i demonstranata, koji su se prošle noći okupili na aerodromu, dobilo sudski nalog kojim se zabranjuju demonstracije koje ometaju rad aerodroma.

Veliki protesti u Hongkongu traju od juna. Povod za njihovo izbijanje bilo je razmatranje izmena zakona o ekstradiciji, koji je zatim povučen. Trenutno demonstranti traže ostavku šefice administracije grada Keri Lam. Učesnici protesta su na dva dana bili blokirali aerodrom u Hongkongu, ali je blokada razbijena i aerodrom sada radi normalno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here