Twitter/Jack Fischer

SAD je već počela rad na raspoređivanju oružja u svemiru i odbijaju pokušaje da se zaključi odgovarajući moratorijum, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u članku „Svet na raskršću i budućnost sistema međunarodnih odnosa“, uoči otvaranja 74. sednice generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

– Vašington je počeo realizaciju planova raspoređivanja oružja u kosmosu, odbijajući predloge da se postigne sporazum o univerzalom moratorijumu na takvu delatnost –  naglasio je Lavrov.

Prema rečima šefa ruske diplomatije, sada su u SAD vidljivi znaci početka medijske kampanje koja treba da poslužisluži prologom za konačno odbacivanje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja koji Vašington nije ratifikovao.

Američku politiku u oblasti strateške stabilnosti Lavrov je nazvao pojavom revizionizma.

– Potapanje Vašingtona, prvo Sporazuma o PVO, a sada, uz jednodušnu podršku članova NATO-a i Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, stvara rizik demontaže čitave dogovorene arhitekture u oblasti kontrole nad raketno-nuklearnim naoružanjem –  smatra ministar.

Lavrov smatra revizionizmom i izlazak SAD iz zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu koji je imao „ključni značaj za širenje nuklearnog oružja“.

– U istom košu se nalazi i odbijanje Vašingtona da realizuje jednoglasna odluka SB UN o palestinsko-izraelskom rešenju krize – zaključio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here