pixabay.com

SAD su se dogovorile sa kurdskom alijansom „Demokratskih snaga Sirije“ o kupovini sirijske nafte, javlja Rojters, pozivajući se na saopštenje Damaska.

Dogovor je nazvan „krađom sirijske nafte“.

Sirijske vlasti nisu saopštile koja tačno kompanija pokušava da potpiše ugovor sa Kurdima. Sporazum koji su, navodno, strana već dogovorile nazvan je „krađom sirijske nafte“. Predstavnici „Demokratskih snaga Sirije“ i Vašingtona za sada nisu komentarisali ovu informaciju.

Kako se navodi, saopštenje je objavljeno nekoliko dana nakon slušanja u Komitetu za međunarodne odnose američkog Senata. Tamo su senator Lindsi Grem i državni sekretar SAD Majk Pompeo pomenuli sporazum između „Demokratskih snaga Sirije“ i Vašingtona. Grem je naglasio da američka strana želi da modernizuje naftna polja na severoistoku zemlje.

Za dogovor je trebalo duže vremena, nego što smo očekivali i sada smo napokon u procesu realizacije“, rekao je državni sekretar. Ni Pompeo ni Grem nisu naveli sa kim su Kurdi zaključili dogovor.

Početkom februara bilo da saopšteno da su SAD odlučile da prošire dve najveće baze u Siriji, gde se nalaze naftna polja. Bez obzira što je američki predsednik Donald Tramp najavljivao povlačenje svojih snaga iz Sirije, Vašington jača svoje prisustvo na teritorijama koje kontrolišu Kurdi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here