EPA-EFE/Morry Gash / POOL
Džo Bajden

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je zadovoljan jer je njegovoj administraciji dozvoljeno da počne prenos vlasti u procesu formiranja nove vlade.

Bajden se obratio javnosti danas u Vilmingtonu, u državi Delaver.

– Trancizija vlasti će omogućiti mom timu da se pripremi za izazove koji su pred nama, u procesu prebacivanja vlasti sa Trampove administracije na moju – rekao je Bajden.

Bajdenu je državna agencija za opšte poslove potvrdila da je pobednik izbora u SAD, što omogućuje njegovom timu pristup federalnim službama i ministarstvu pravde, kako bi se otklonile eventualne bezbednosne pretnje.

SAD su “spremne da vode svet”, izjavio je danas u Vilmingtonu novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden predstavljajući diplomatski i tim za nacionalnu bezbednost svoje buduće vlade.

– To je tim koji odražava činjenicu da se Amerika vratila, spremna da vodi svet a ne da se iz njega povlači – rekao je Bajden nagoveštavajući zaokret u spoljnoj politici.

Novoizabrani predsednik je ponovio svoju odlučnost u borvi protiv klimatskih promena predstavljajući svog budućeg specijalnog izlasnika za to pitanje Džona Kerija (John Kerry).

– Želim da budem jasan. Ni sekunde nisam potcenio poteškoće u ispunjavanju svojih smelih obaveza prema borbi protiv klimatskih promena. Ali istovremeno, niko ni sekundu ne sme da potceni ni moju odlučnost da to učinim – rekao je Bajden.

Keri je pozvao međunarodnu zajednicu da bude ambicioznija u borbi protiv klimatskih promena, koji je inače jedan od Bajdenovih prioriteta-

Budući šef diplomatije Entoni Blinken (Antony) izjavio je na istom skupu da će se zalagati za međunarodnu saradnju u rešavanju svetskih problema.

– Ne možemo sami da rešimo svetske probleme, moramo da radimo sa drugim zemljama – rekao je diplomata kojeg je imenovao Bajden, i istakao potrebu za “saradnjom” i “partnerstvom” sa stranim zemljama.

Obratila se i buduća američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield) koja je rekla da se u SAD vratio multilateralizam.

– Želim da kažem da se Amerika vratila, da se multilateralizam vratio i da se vratila diplomatija – rekla je ona.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here