Amerika: Smrtonosni virus kakav “dosad nije viđen”

0

AP
Virus koji do sada nije viđen

 

Iako su mnogi pretpostavili da je nazvan po piću, virus je zapravo ime dobio po okrugu Burbon, u kojem je letos preminuo nesrećni farmer.

Smatra se da ovaj virus prenose krpelji, a u izveštaju "Njujork tajmsa" opisan je kao "brzo-delujući, izuzetno opasan virus koji izaziva prestanak rada pluća, srca, kao i stanje šoka, koji je usmrtio potpuno zdravog čoveka za svega 10 dana."

Zajedničkim snagama, naučnici iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti i istraživači sa Univerziteta u Kanzasu identifikovali su ovaj virus kao vrstu togovirusa, podgrupu ortomiksovirusa.

– Farmer iz Kanzasa je za sada jedini poznati pacijent koji je bolovao od ovog virusa, iako su primeri ljudi sa sličnim simptomima zabeleženi u Istočnoj Evropi, Africi i Aziji – izjavio je Din Hokinson, jedan od šefova istraživačkog tima.

On je iskustvo sa ispitivanjem novog virusa nazvao "krajnje frustrirajućim", ponajviše zbog minimuma informacija.

– Ne znamo mnogo toga o ovom virusu, iz prostog razloga što je ovo prvi zabeležen slučaj. Na primer, ne znamo da li je smrtonosna, ili može da se izleči. Čovek iz Kanzasa je preminuo posle 10 dana borbe sa virusom, ali šta ako nije bio pravilno lečen? Sve su to pitanja na koja moramo da pronađemo odgovor – nadovezao se Hokinson.

Simptomi uključuju groznicu, gubitak apetita, atrofiju mišića i generalni utisak malaksalosti.

Pacijent iz Kanzasa nije odgovarao na tradicionalne terapije i sve poznate antibiotike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here