EPA-EFE

Direktan sukob sa Rusijom nije moguć, ali je zato sajber-rat pogodan mehanizam za održavanje globalnog liderstva i obuzdavanje Moskve, ali i prepucavanje u američkim političkim krugovima, piše Sputnjik.

SAD „kuju taktiku“ za odbrambeni sajber-udar na predstavnike ruske vlasti i elite u slučaju mešanja Rusije u američke izbore 2020. godine.

U Moskvi se te pretnje ozbiljno shvataju, jer pored novca i tehnologije, SAD imaju političku volju da vode opsežne i raznovrsne vojne operacije svuda u svetu. Ruski eksperti podsećaju da Amerikanci bombarduju, izvoze revolucije, vode trgovinske ratove, podrivaju globalne i finansijske strukture, pa mogu i protiv Rusije da započnu „sajber-ratovanje“.

Andrej Svincov, poslanik Državne dume Rusije, ističe da su sve izjave Amerikanaca o vođenju sajber-ratova protiv Rusije i Kine u stvari pokušaji da se zadrži globalno liderstvo. Osim toga, SAD i Evropa su pokušale da u ekonomskom smislu izoluju Rusiju, jer oružani konflikt u dalekoj perspektivi nije moguć. Kako ekonomski pritisak nije dao plodove, sajber-rat predstavlja najpogodnije sredstvo.

– Vojni konflikt između Rusije i SAD nije moguć, a sajber-rat je druga priča jer još ne postoji precizno i jasno definisano međunarodno zakonodavstvo, niti postoje norme koje određuju šta se smatra mešanjem države u unutrašnje poslove, a šta protivpravnim dejstvom hakera ili hakerskih grupa za koje se ne zna ni za koga rade, ni gde se nalaze – rekao je Svincov.

On smatra da se u SAD odvijaju čudni politički procesi i da deo vladajuće elite pokušava na sve načine da diskredituje Trampa, Belu kuću i čitavu politiku koju američki predsednik sprovodi.

– Reč je o unutrašnjoj političkoj borbi, a Rusija i Kina su korisne teme, koje se iz različitih uglova obrađuju u medijima paralelno sa borbom za vlast između demokratskih elita i savremenog političkog mejnstrima oko Trampa. Sadašnji američki predsednik ima drugačiji pristup međunarodnoj politici i ekonomiji, on okreće SAD od globalizacije ka stvaranju moćne nacionalne ekonomije, a to ne odgovara velikom broju američkih biznismena i delu političke elite – smatra Svincov.

Ruski poslanik smatra da Amerika pravi prve korake ka novom vidu vojnih konflikta, jer tehnologija i veštačka inteligencija postaju sve važniji.

– Za pet do deset godina, sajber-rat će predstavljati osnovni vid ratovanja. Više neće biti potrebne rakete, tenkovi, vojnici. Digitalna sfera, tehnologije i veštačka inteligencija postaju sve važniji – ističe Svincov.

2 COMMENTS

  1. Neka razmisle da li ce i sajber – rat ostati bez odgovora. Sa mudrijim se nevalja nadmudrivati. Mudriji ne naseda na provokacije, on reaguje kad se najmanje ocekuje.

  2. Sad je pravo vreme da Vladimir vrati svoju Aljasku koju su Ameri prevarom od Cara Romanova za saku jada uzeli . Vrati to isto kao i Krim i zavrsio si sve Srbine Vladimire.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here