Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska vojska

Turska je žrtva rusko-sirijske agresije u Idlibu, izjavila je stalna predstavnica SAD-a Kej Bejli Hatčinson uoči samita ministara spoljnih poslova zemalja-članica NATO-a. Ona je pozvala Ankaru da ukloni ruske sisteme PVO S-400, i da dozvoli snagama NATO-a da joj „pomognu da zaštiti civile u Siriji“, prenosi turski list „Džumurijet“.

Kako je ranije najavljeno, Turska planira da ovog meseca uvrsti u stroj ruske sisteme PVO S-400, koje je ranije kupila. Zbog toga Amerikanci ponovo pokušavaju da ubede Ankaru da odustane od korišćenja ruskih sistema, podseća turski list.

Kako se navodi, stalna predstavnica SAD u NATO-u Kej Bejli Hatčinson izjavila je da Vašington neće ignorisati zahtev Turske da „pruži podršku u sferi PVO“ u području Idliba.

Hatčinsonova tvrdi da Amerikanci planiraju da dostave paket neophodnih mera pomoći Turskoj, prenosi „Džumurijet“.

– Nadamo se da će Turska pružiti otpor sirijskoj agresiji, koju podržava Rusija, i tokom koje su poginuli brojni turski vojnici – istakla je Hatčinsonova.

Ona je dodala da se nada da će Ankara odustati od korišćenja ruskih sistema S-400, jer su oni „prepreka za određene sisteme, koje bi Amerikanci mogli isporučiti Turskoj u cilju suprotstavljanja mogućim sirijskim napadima“.

„Nadamo se da će Turska, kao žrtva rusko-sirijske agresije u Idlibu, skloniti ruske sisteme PVO, koji se nalaze u centru Ankare, i dozvoliti nam da joj pružimo pomoć kako bi zaštitila civile u Siriji“, zaključila je stalna predstavnica SAD u NATO.

Rusko-turski sporazum oko Idliba

U Moskvi su se 5. marta sastali ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji su razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta, koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

9 COMMENTS

  1. Nakon Jugoslovenske narodne armije, i sirijska vojska je uspela da uđe u istoriju kao agresor na sopstvenu zemlju.

    Budala i krivih drva nikada neće nedostajati!

  2. Сирија је извршила агресију на окупатора своје територије!? Невероватно!

  3. Pored ovakvih izjava svi koji imalu i malo mozga mogu lako vidjeti koliko je apsurdno što sve “elita” može izjaviti …Biti agresor na vlastiti teritoriju …Oni toliko lažu da se jadnostavno pogube i više ne mogu ni dokučiti koliko je prozirna i blesava laž koji izgovore …Njima je to tako jednostavno da se svako i malo pametan mora zabrinuti !!!

  4. no amerikano nije turska zrtva rusije vec US je postala zrtva ruskog uticaja u svetu jer svaki vas prst uperen na druge po zakonu prirode vas spusta za stepenicu nize sa lestvice na kojoj ste bili prije 10 godina i tako ce se nastavi svijet je svatio sta vi nameravate da napravite cita svijet za poslusnike

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here