Amerika Turskoj: Morate da izaberete ili F-35 ili S-400

sputniknews.com, Vestionline
0
wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Raketni sistem S-400

Stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u Kej Bejli Hačinson je za televiziju Si-En-Bi-Si izjavila da Turska treba da odustane od ruskih sistema S-400 ako misli da dobije američke avione F-35.

Prema njenim rečima, Rusija je trenutno glavni rival Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a u svetu, a Moskva navodno stalno pokušava da oslabi i podeli alijansu, zbog čega Turska ne može da ima oružje koje je napravljeno da se suprotstavi američkim raketama.

Osim toga, Hačinsonova je naglasila da je “Turska suverena država koja može samostalno da donosi odluke”, ali Ankara neće dobiti F-35 ako se na njenoj teritoriji budu nalazili ruski S-400.

– Morate da izaberete. Možete da imate ili jedno, ili drugo, ali ne oba – naglasila je ona.

Ranije je Ankara više puta izjavljivala da neće odustati od kupovine ruskih protivvaduzšnih raketnih sistema. Prema uslovima dogovora, prva serija S-400 stiže već u julu.

Turska takođe učestvuje u međunarodnom programu Sjedinjenih Američkih Država o proizvodnji vojnih aviona F-35. Ankara je više puta ukazivala na činjenicu da ruski sistemi ne predstavljaju pretnju američkim livcima. Takođe, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da ruski protivvazdušni raketni sistemi koji se isporučuju zemlji neće biti integrisani u PVO sistem NATO-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here