Tanjug
Ričard Grenel i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Evropska unija, zaokupljena svojim problemima, nije više u stanju da igra jaču ulogu u rešavanju kosovskog problema. Nesposobnost Brisela posebno je ogolela Amerika, koja je, iznenada, sa dva konkretna i praktična ekonomska poteza matirala EU i pokrenula stvari s mrtve tačke, piše Sputnjik.

– Sve ove godine, od kada je teret rešavanja kosovskog pitanja sa UN pao na EU, Brisel je pokazao da nema političke snage da taj proces dovede do kraja, odnosno da za njega pronađe rešenje – kaže za Sputnjik istoričar Saša Adamović.

O tome svedoči dug prekid u dijalogu Beograda i Prištine, koji je rešila da prekine Amerika, tačnije administracija njenog predsednika Donalda Trampa. Njegov izaslanik za mirovne pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel prvo je inicirao pokretanje avio-linije Beograd-Priština. Samo što je potpisan ugovor o tome, Grenel je već stigao sa novom inicijativom, koja bi i železnicom spojila Beograd i Prištinu. Šta god mislili o njegovim predlozima, sigurno je da je pokrenuo proces koji je potpuno zakočen od kada je Priština uvela takse.

Adamović, međutim, podseća da ni pre toga nije bilo ništa bolje, jer se Briselski sporazum ne poštuje od kako je potpisan. Kulminacija evropske nesposobnosti da reši ili pomogne u rešavanju kosovskog problema bila je, kako kaže, kada je kosovski premijer Ramuš Haradinaj uveo stoprocentne tarife na robu kupljenu u centralnoj Srbiji, a na to je izostala reakcija EU.

On ukazuje na to da od Brisela ni u narednom periodu ne treba imati očekivanja po ovom pitanju.

– EU, zaokupljena svojim problemima, nije više u stanju da igra jaču ulogu u rešavanju kosovskog problema. EU u narednim godinama čeka svojevrsni unutrašnji dijalog, u toku kog će morati da razmisli u kom pravcu treba da ide i, bez obzira što je EK proklamovala plan da bude u mnogome više geopolitički aktivna, mislim da su to u ovom trenutku samo puste želje i da EU za to nije sposobna – ocenjuje Adamović.

On, smatra važnim to što je angažovanjem ambasadora Grenela za rešavanje kosovskog pitanja Srbija dobila pristup Trampovoj administraciji.

– Nisam siguran da se do nekakvog odlučujućeg rešenja može doći već ove godine ili do predsedničkih izbora u SAD. Ali, rešavanje tog problema nije trka na 100 metara, treba da istrčimo svojevrsni politički maraton da bismo došli do rešenja povoljnog za Srbiju – zaključuje Adamović.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here