Amerika ukida sankcije Rusiji?

0
 

Fonet/AP
Bespotrebne sankcije: Vladimir Putin
 

Isticana je potreba za potpunim prekidom vatre na istoku Ukrajine, a najhitniji zadaci su razmena zarobljenika i povlačenje teškog naoružanja iz zone sukoba, kao i to da se što pre sastane Kontakt grupa. Putin, Merkelova, Oland i Porošenko razgovarali su i o pitanjima ekonomske pomoći Donbasu, i pružanju humanitarne i socijalne podrške stanovništvu u ratom zahvaćenoj oblasti, navodi Kremlj.

Istovremeno, pres-služba francuskog predsednika saopštila je da su Merkelova i Oland pozvali Putina i Porošenka da nastave dijalog o realizaciji sporazuma iz Minska. Američki državni sekretar Džon Keri ocenio je u Londonu da je Rusija poslednjih dana učinila konstruktivne poteze za smanjivanje tenzija u Ukrajini i da bi, ukoliko tako nastavi, Vašington mogao ukinuti sankcije toj zemlji, prenose ruski mediji.

Po njegovim rečima, sankcije mogu biti ukinute za mesec ili nekoliko dana, ukoliko Moskva nastavi da preduzima konstruktivne korake ka smanjenju tenzija i ostane privržena dogovoru o prekidu vatre koji treba da okonča ukrajinski konflikt.

Keri je kazao da su sankcije usmerene ka tome da "podstaknu predsednika Putina da napravi drugi izbor".

Moskva je, međutim, više puta ponovila da nije umešana u događaje na jugoistoku Ukrajine, niti u unutrašnja pitanja ove zemlje.

Upitan o devalvaciji ruske rublje Keri je rekao da SAD pažljivo prate finansijsku situaciju u Rusiji i ocenio je da pad ruske valute nije povezan samo sa sankcijama, već da je u tome "odigrala ulogu i cena nafte".

Pentagon izviđa

Predstavnik Pentagona potvrdio je uvećanja kontingenata SAD i NATO u blizini ruskih granica.

– Početkom operacije, SAD su preduzele niz hitnih koraka, kako bi pokazale našu solidarnost sa saveznicima NATO-a, kao što su uvećanje vazdušnog, kopnenog i morskog prisustva u regionu i proširenje ranije planiranih vojnih vežbi – izjavio je neimenovani izvor. Ova izjava usledila je kao odgovor na saopštenje ruskog Ministarstva odbrane o učestalim i sve brojnijim izviđačkim letovima američkih aviona (čak za sedam puta, tvrdi Moskva).

 

Lavrov: Neće biti drugog Krima

Rusija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i ne predlaže federalizaciju ili autonomiju jugoistočnih regiona, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je istakao da je povratak Krima Rusiji bila volja naroda koji tamo živi i naglasio da neće biti nikakvog drugog Krima u jugoistočnoj Ukrajini, navodeći da je Krim jedinstvena, jedna i jedina, ruska zemlja.

 

 

 

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here