Amerika upozorila Grčku: Niko ne sme da primi iranski tanker

sputniknews.com, Vestionline
3
pixabay.com

“SAD su upozorile Grčku i druge države sredozemnog basena na posledice, u slučaju da pruže pomoć iranskom tankeru ‘Grejs 1’, koji je, nakon odobrenja, napustio vode Gibraltara i krenuo u taj region”, saopštio je Stejt department.

„Videli smo saopštenja da je iranski tanker „Grejs 1“ napustio Gibraltar i krenuo ka Kalamati (u Grčkoj)… Mi smo saopštili Grčkoj svoj odlučan stav po tom pitanju, kao i svim lukama u Sredozemnom moru, koje treba da znaju da su upozorene – da ne pružaju pomoć tom brodu“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta…

U američkom spoljnopolitičkom resoru smatraju da tanker isporučuje iransku naftu Siriji, i da na taj način krši sankcije.

– Kompanijama i moreplovcima je važno da znaju da svaka pomoć takve vrste tankerima može da se posmatra kao pružanje materijalne podrške inostranoj organizaciji, koja je u SAD proglašena za terorističku, što nosi sa sobom potencijalne posledice u migracionoj i u krivičnoj sferi – objasnio je predstavnik Stejt departmenta.

Ovaj predstavnik je podsetio na stav Vašingtona – po kojem je iranski tanker pomagao Korpusu čuvara islamske revolucije, koji se bavio prevozom nafte iz Irana u Siriju. SAD su proglasile ovaj elitni iranski odred terorističkom organizacijom. Prema rečima ovog diplomate – američke vlasti mogu poništiti ulaznu vizu svima onima koji budu pružali pomoć iranskom tankeru.

3 COMMENTS

  1. Zašto nesme?zato što to vama odgovara.Pa vi ga nemojte primiti i kraj priče.Zl,očinci!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here