pixabay.com
Bela kuća

Američki senat izglasao je odobravanje opsežnog paketa zakona čiji je cilj jačanje sposobnosti zemlje da se takmiči sa kineskom tehnologijom. Zakon kojim se predviđaju ambiciozna ulaganja u nauku i tehnologiju, predstavljen je kao “istorijska odluka” za suprotstavljanje ekonomskoj pretnji Kine i njenog “autoritarnog” modela.

Kako piše Rojters, Kongres SAD sve više nastoji da zaoštri stav protiv Pekinga.

Usvojena mera odobrava oko 190 milijardi dolara za jačanje američke tehnologije i istraživanja, pored kojih odvojeno odobrava oko 50 milijardi dolara za povećanje američke proizvodnje telekomunikacione opreme.
Jedan od ciljeva ovog propisa je da podstakne kompanije da u Sjedinjenim Državama proizvode poluprovodnike i čipove koji se danas uglavnom proizvode u Aziji.

Zakon je odobren sa 68 glasova i 32 protiv, a sada treba da ga usvoji Predstavnički dom Kongresa, posle čega će ga proglasiti predsednik SAD Džozef Bajden.

Kina koja je u ekonomskom ratu sa Sjedinjenim Državama od Trampove ere, jedna je od retkih tema na kojima sadašnji demokratski predsednik u kontinuitetu sa svojim republikanskim prethodnikom, a uživa i širok konsenzus u Kongresu.

„Ako ne učinimo ništa, odbrojani su nam dani kao dominantne super-sile“, upozorio je lider većine demokrata u Senatu, Čak Šumer neposredno pre glasanja.

I sam Bajden je pohvalio Zakon.

“U konkurenciji smo za pobedu u 21. veku, a oglasio se zvuk za start. Ne smemo da rizikuje da zaostanemo”, naveo je američki predsednik.
Administracija Bajdena već nekoliko meseci traži načine da pojača domaću proizvodnju niza industrijskih komponenti, poput čipova, kako bi smanjila svoju zavisnost od stranih dobavljača.

Odgovor Kine: Paranoja Amerike

U vezi sa usvajanjem „Američkog zakona o inovacijama i konkurenciji za 2021“ u američkom Senatu, Svekineski narodni kongres objavio je danas saopštenje u kom izražava oštro nezadovoljstvo i odlučno protivljenje američkom potezu.

U saopštenju se navodi da američki zakon, kroz koji se protežu hladnoratovska koncepcija i ideološke predrasude, kleveta razvojni put i domaću i spoljnu politiku Kine i pod plaštom inovacija i konkurencije meša se u unutrašnje stvari Kine i namerava da spreči razvoj Kine.

U saopštenju se navodi da ovaj zakon pokušava da preuveličavanjem tzv. „pretnje Kine“ očuva hegemonistički status SAD-a i da se pod izgovorom ljudskih prava i vere umeša u unutrašnje poslove Kine, te da raskidanjem tehnološke i ekonomske saradnje Kini oduzme legitimno pravo na razvoj. Zakon pokazuje paranoični mentalitet SAD-a i iskrivljuje pravi smisao inovacija i konkurencije, ističe se u saopštenju koje prenosi Kineski internacionalni radio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here