Pixabay

Ambasadorka Norveške pri UN, trenutno predsedavajuća Savetom bezbednosti, rekla je da je sednica o situaciji u Ukrajini, na zahtev Amerike, planirana za ponedeljak, 31. januara u 16 sati po srednjeevropskom vremenu. Reagovala je i ruska Misija pri UN, ističući da se radi o američkom triku.

„Sednica će biti održana na zahtev Amerike“, rekla je novinarima norveška ambasadorka Mona Jul.Prethodno je stalna predstavnica SAD pri svetskoj organizaciji Linda Tomas-Grinfild rekla da Vašington želi da se pred SB UN u ponedeljak diskutuje o navodnom „pretećem ponašanju“ Rusije prema Ukrajini i jačanju ruskog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom.

Tim povodom oglasio se i zamenik ruskog ambasadora Dmitrij Poljanski koji je rekao da se nada da članice SB neće podržati ovaj „očigledni pi-ar trik koji loše utiče na reputaciju“ ovog tela.

„Ne mogu da se setim da je ikada bio slučaj da članica SB predlaže da se diskutuje o njenim sopstvenim neutemeljenim optužbama i pretpostavkama kao o pretnji međunarodnom poretku od strane nekog drugog“, napisao je Poljanski na Tviteru.

Poslednjih meseci zapadne zemlje optužuju Rusiju da planira invaziju na Ukrajinu, zbog čega je nagomilala snage duž granice sa tom zemljom. U Rusiju su nebrojeno puta odlučno demantovali te optužbe, ističući da se radi o neosnovanim tvrdnjama koje se koriste kao povod za dalje približavanje NATO ruskim granicama.

Rusija je u međuvremenu iznela predloge o garancijama bezbednosti, u okviru kojih je jedan od ključnih zahteva da Alijansa prestane da se širi na istok, održani su pregovori sa SAD, NATO i OEBS, a potom je usledio odgovor Vašingtona i NATO Rusiju.

O odgovoru, kako je ranije danas rekao predsednik Rusije, nema odgovora na ključne stvari koje brinu Rusiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here