Amerikanac najbolji đak u Kraljevu

0

Mali Amerikanac među ostalom decom: Dejn hapner u zelenom duksu u sredini

Prema rečima učiteljice u Osnovnoj školi "Sveti Sava" Mirjane Risimović, učenik Dejn Hepner ravnopravno sa ostalim đacima u razredu pohađa nastavu na srpskom jeziku, a naučio je da piše i ćirilicu.

 

"U početku nije bilo lako, jer ja ne znam engleski jezik i sporazumevali smo se crtežima, mimikom, dolazio je i prevodilac. Vremenom je Dejn uz drugu decu naučio srpski jezik i sada bez problema komunicira sa učenicima u razredu", objašnjava učiteljica malog Amerikanca.

 

Đak iz Amerike, Dejn Hepner, piše ćirilicu i sa tek ponekom greškom u padežima, odgovara na pitanja. Ocene koje dobija bez privilegije, svrstale su ga među najbolje učenike u razredu. Uporedo sa školom u Srbiji ovaj dečak pohađa i jednu po američkom školskom sistemu, što mu nije teško jer su mu roditelji učitelji.

 

Direktor škole "Sveti Sava" Ljubomir Simović kaže da su svi u kolektivu nastojali da se Dejn ni po čemu ne oseća različitim u odnosu na druge đake.

 

"Zahvaljujući njegovoj učiteljici, koja je prošla posebnu obuku za rad sa decom, upornim radom uspela je da prevaziđe jezičku barijeru sarađujući sa Dejnovim roditeljima, i on se vremenom prosto stopio sa drugom decom i pohađa nastavu na srpskom jeziku, što nama čini posebnu čast", rekao je Simović.

 

Rojal Kraun u ljubičastoj opremi. Trenira ih dečakov otac

Mali Dejn kaže da ga najviše interesuje srpska tradicija, jer želi da nauči sve o zemlji u kojoj je počeo svoje školovanje.

 

"Znam šta je slava, kako se ovde slave Božić i Uskrs, a sve sam naučio o Svetom Savi po kome moja škola nosi naziv i čiji dan slavimo", rekao je Dejn.

 

On je dodao da voli svu decu iz razreda, sa svima se rado igra i van nastave, ali od svih u školi posebno izdvaja učiteljicu i jednog druga. "Najviše volim učiteljicu, jer mi je ona kao druga mama, ali i druga Petra Mišića sa kojim se igram", rekao je Dejn na tečnom srpskom jeziku.

 

Porodica Džoša i Kirsten Hepner živi u naselju Ribnica sa četvoro dece – dva sina i dve ćerke – u nesporednoj blizini škole "Sveti Sava" koju za sada pohađa samo najstarije dete, Dejn. Otac, Džoš Hepner je u januaru 2007. godine postao trener kraljevačkog kluba američkog fudbala "Rojal krauns", pa je i porodicu doveo u Srbiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here