Tanjug
Danijel Server

Profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins Danijel Server smatra da SAD treba da ubede Rusiju kako bi Kosovo dobilo stolicu i članstvo u Ujedinjenim nacijama.

On je dodao da Albanci treba da traže recipročni mehanizam od Srbije za eventualno formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, prenosi Reporteri.

Server navodi da Bajdenova administracija treba da pomogne Kosovu, kako bi obezbedilo stolicu u Ujedinjenim nacijama i dodaje da je ključna stvar u tome da SAD ubede Rusiju da dozvoli članstvo Kosovu u UN. Partnerstvo SAD i EU smatra ključnim u rešavanju kosovskog pitanja.

– Evropska unija ima tri uloge, da poziva na dijalog, da ima strategiju štapa i šargarepe, u kojoj je EU krajnje odredište za Srbiju i Kosovo. EU mora da sarađuje sa SAD, kako bi osigurala primenu sporazuma koji proizilaze iz dijaloga – rekao je Server.

Američki profesor i stručnjak za Balkan smatra da Albanci od Srbije moraju tražiti reciprocitet za formiranje ZSO na Kosovu. Server dodaje da česte poruke bivšeg specijalnog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela na tviteru jednostavno treba ignorisati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here