Tanjug/AP
Sirija

Pleme Akidat iz sirijske provincije Deir el Zur traži da se region očisti od proameričkih Sirijskih demokratskih snaga (Kurdi) i da Sirijci preuzmu upravljanje provincijom – „ostavite arapski region Arapima“.

Pored toga, oni smatraju međunarodnu koaliciju na čelu sa SAD odgovornom za ubistva šeika različitih plemena u istoimenoj provinciji.

Dopisnik Sputnjika u provinciji Hasaka je saopštio, pozivajući se na izvore u provinciji Deir el Zur, da je 11. avgusta održan sastanak šeika i starešina plemena Akidat na kojem je prisustvovalo oko 5.000 ljudi. Oni su dali Sirijskim demokratskim snagama (SDS) i drugim američkim saveznicima u tom području mesec dana da im predaju sve umešane u ubistva šeika i da napuste provinciju. Pritom, savet plemena je oštro osudio haos koji je nastao posle niza ubistava starešina plemena, kao i korupciju u provinciji.

Poslednje ubistvo koje je podiglo veliku prašinu je bilo ubistvo šeika Mutašara Hafla i njegovog rođaka Dara Mihlefa Halafa. Ubistva su isprovocirala talas protesta i agresije lokalnih plemena kako prema oružanoj grupaciji SDS.

– Pozivamo međunarodnu koaliciju da preda upravljanje provincijom arapskom narodu, poštujući teritorijalnu celovitost Sirije, a takođe i prava sirijskih građana – navode se izjave starešina.

Predstavnici plemena Akidat su tražili od SDS da oslobode sve zarobljenike i taoce – pre svega zarobljene žene i decu.

Plemena Akidat žive u istočnom delu sirijske provincije Deir el Zur. Mnogobrojni protesti su nastali kada su vojnici SDS ubili nekoliko šeikova i starešina plemena. Kao odgovor predstavnici plemena su upala u sedišta SDS u nekoliko gradova provincije i zarobili vojnike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here