EPA-EFE
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Nacrt američkog zakona, koji predviđa sankcije protiv predsednika Vladimira Putina, ministra odbrane Sergeja Šojgua i drugih ruskih visokih zvaničnika zbog navodne „zavere“ sa talibanima nije ništa drugo nego element unutrašnje političke borbe u okviru predizborne kampanje u SAD, dok su američke pretnje sankcijama zapravo puke pretnje ćorcima, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

Kremlj je događaje u SAD, uključujući unošenje nacrta zakona o sankcijama protiv ruskog predsednika u američki Senat nazvao „teško objašnjivim procesima“, dok Donald Tramp ističe da je „zavera“ Rusije sa talibanima izmišljena kako bi se naštetilo njemu i Republikanskoj partiji na predstojećim izborima.

Očigledno je da demokrate i ne kriju razloge i ciljeve ove prljave kampanje u kojoj otvoreno optužuju Rusiju i Trampa. Naime, američki senator iz redova Demokrata Robert Menendez, koji je podneo američkom Senatu nacrt dopuna zakona o vojnom budžetu SAD, a koji predviđa sankcije protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskih vlasti zbog navodne „zavere“ sa talibanima, kritikovao je Trampa da nije u stanju da zaštiti američke vojnike i državu od „odvratne“ ruske kampanje i smatra da Kongres mora preduzeti tu ulogu zaštitnika od „agresije“ Kremlja.

Napadaju Putina da bi srušili Trampa

Ruski eksperti napominju da nikakvi dokazi za te optužbe nisu izneti i smatraju ciničnim izjave da Moskva može da ima bilo kakva „posla“ sa članovima u Rusiji zabranjene terorističke organizacije.

– Demokrate su se čvrsto, obema rukama, zakačile za te informacije, koje su izmišljotina i njihovo „umetničko delo“, a koje su zasnovane na poluistini, s obzirom da se od ranije zna da su talibani uzimali novac, dok su Amerikanci plaćali da ne bi bili napadani. Sve ovo je poznato već duže vreme. Informacije „Njujork tajmsa“ samo za prosečnog čoveka izgledaju pouzdano, ali u stvarnosti je to čista fikcija – kaže za Sputnjik direktor Fonda za izučavanje SAD Jurij Roguljev.

Čak je i Tramp naveo da američka obaveštajna službi smatra da Rusija uopšte nije bila u „zaveri“ s talibanima i da je to prosto obmana novina i demokrata.

Roguljev smatra da je cela ova situacija, uključujući i pozive na sankcije ruskim zvaničnicima, usmerena protiv Trampa u periodu predizborne kampanje.

– Jasno je da je sve ovo usmereno protiv Trampa, ovo je čist „antitrampovski“ direktni udar. Aktuelna Vlada je prošle jeseni zaključila sporazum s talibanima o okončanju neprijateljstava i povlačenju američkih trupa. To je učinila Trampova administracija, a talibani su ta strana sa kojom su Amerikanci ratovali skoro 20 godina. Dakle, ovo je udarac na talibane i na Trampa. Naravno, u isto vreme – i na Rusiju. Sve je deo političke borbe – smatra ruski ekspert.

Amerikanci „ćorcima“ gađaju Rusiju

Ruski politikolog Ivan Konovalov ističe da je Rusija odavno prestala da mari za američke sankcije, a zemlja je uspela da kompenzuje, nadoknadi sve gubitke od zapadnih sankcija. Prema procenama, Rusija je izgubila oko 50 milijardi dolara, ali je isto toliko i zaradila.

Nedavno je i Putin objasnio da je uvođenje sankcija prisililo Rusiju da „uključi mozak“ i počne da proizvodi svoje proizvode i tehnologije kojih ranije nije bilo ili su zaboravljeni. To Rusiji koristi i pomoglo je da diverzifikuje ekonomiju i reši ključni problem.

– Te sankcije neće nikako uticati. Rusija je odavno prestala da primećuje bilo kakve američke sankcije. Štaviše, želim da kažem da se te sankcije ne primećuju ni u Indiji, ni u Turskoj – Turska i dalje radi kako smatra da treba, kupuje S-400 i to je to. Amerikanci prete ćorcima. Da ne govorim još i o situaciji sa Kinom – koliko je pretnji bilo, i šta se dogodilo? – kaže Konovalov za Sputnjik.

2 KOMENTARA

  1. Moram da kažem da mi je izigravanje sasvim bljutavo i da Rusija ništa ne preduzima. Zašto Rusija i sam Putin ne nalože i odmah uvaže zakon da Američkom Predsedniku se uvedu isto Sankcije i Ministru Inostranih Poslova Amerike Majk Pompeu? Zašto Putin dozvoljava ovako sramno ponižavanje nije mi jasno?

  2. Putin nece da se spusta tako nisko a i zna da ce se kauboji kajati za svoje gluposti. Primer je izbacivanje iz kluba sedmorice a sad mu nude povratak. Rusi na to, s pravom, ne reaguju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime