Amerikanci i dalje za smrtnu kaznu

0

Beta/AP/T.N.
U teksasu se izvrši najveći broj smrtnih kazni
 

U više saveznih dražava SAD smrtna kazna nije ukinuta, ali se, pomalo, povećava broj onih koji se protive takvoj presudi.

U Teksasu smrtne kazne su česte i izvršavaju se u više slučajeva nego u drugim saveznim državama. Prošle godine izvršeno ih je 16.

Ankete pokazuju da većina Teksašana podržava smrtnu kaznu.

Didli Šarp, jedan od zagovornika smrtne kazne, smatra da se njenim izvršavanjem obeshrabruju ubice, koje bi se jednog dana mogle naći na slobodi, da ponovo ubiju, kao i da ta kazna odvraća druge potencijalne ubice.

"Nema dokaza da će pretnja smrtnom kaznom sprečiti ubistvo, ali  je strah od smrtne kazne  zaustavio ruku mnogih nasilnika " – ocenjuje on za američke medije.

Pat Monks, advokat iz Hjustona, protivni se smrtnoj kazni najviše zato što smatra da pravosudni sistem nije bezgrešan.

"Smrtna kazna podrazumjeva savršen sistem, makar na jednoj instanci, a on to nije" – objašnjava Monks.

On podseća na brojne slučajeve u kojima je na osnovu novih, naknadnih dokaza, osuđenik na smrt oslobađan.

Smrtnu kaznu Monks smatra zastarelom praksom, koju su SAD naslijedile od zemlje u kojoj je ta kazna odavno ukinuta.

"To je nasleđe iz Engleske, iz pravnog sistema u kojem je narod bio vlasništvo kralja, odnosno države. Tada su sudije i tužioci takođe bili kraljevo vlasništvo. U američkom sistemu oduvek je bilo suprotno" – zaključuje Monks.

Prvih dana decembra, odlukom nadležnog apelacionog suda, zaustavljeno je izvršenje smrtne kazne nad osuđenikom Skotom Panetijem, jer mu je dijagnostifikovana šizofrenija.

I pored toga, zakon omogućava da se nad njim u budućnosti izvrši smrtna kazna.

Pravnici  ističu da izvršenje kazne nad mentalno poremećenim  osuđenicima ne služi cilju i nema svrhu koju većina Amerikanaca povezuje sa smrtnom kaznom.

Ankete pokazuju da su mlađi Amerikaci više za to da se, umesto smrtne kazne, izriču kazne doživotnog zatvora, a manje od polovine anketiranih smatra da u slučajevima mentalno obolelih osuđenika smrtnu kaznu ne treba izvršavati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here