EPA/Maxim Shipenkov
Ruski sistem "Pancir S" (Foto: Arhiva)

Američki portal „19Fortifajv“ izdvojio je pet „najubojitijih“ tipova naoružanja Rusije. Među njima su torpedo „Posejdon“, sistemi S-400 „Trijumf“ i „Pancir S1“, udarni helikopter Mi-28NM i raketa RS-24 „Jars“.

Prema rečima vojnog kolumniste portala i penzionisanog američkog oficira Brenta Istvuda, Moskva usavršava veštine u oblasti nuklearnog oružja, stvarajući jedinstvenu municiju.
„Posejdon“

Reč je, pre svega, o torpedu „Posejdon“, na kojem se trenutno radi a čiji će domet biti ogroman – može da bude usmeren na svaku američku obalu, a njegova sposobnost da se polako približava će otežati otkrivanje, upozorava portal.
„To oružje je zastrašujuće jer može da gađa priobalne gradove SAD. Rusija namerava da lansira ‘Posejdon’ sa podmornice K-329 ‘Belgorod’“, dodaje se u članku.

Moć S-400

PVO sistem S-400 „Trijumf“ je zbog svoje moći takođe ostavio utisak na autora materijala.
„Ne samo da može da uništi avione sa posadom i protivničke dronove, već može da se koristi protiv krstarećih i balističkih raketa na rastojanju do 400 kilometara“, piše američki časopis.

„Pancir S1“

Portal izdvaja i ruski samohodni protivavionski raketno-topovski sistem „Pancir S1“ koji je opremljen raketama i protivavionskim sredstvima.
„Osim aviona, ‘Pancir’ može da uništi balističke i krstareće rakete koje se približavaju, kao i visokopreciznu municiju“, navodi se u materijalu.

Noćni lovac Mi-28NM

Među najopasnijim ruskim oružjem izdvaja se i udarni helikopter Mi-28NM koji može da gađa noću i da razvija brzinu do 300 kilometara na sat.
Autor članka ističe da je ta ruska letelica „naoružana do zuba“.
Prema pisanju medija, helikopter može da leti u svim vremenskim uslovima i savršen je za primenu u pustinjama Bliskog istoka, na primer. Mi-28NM koordiniše delovanje sa kopnenim jedinicama u cilju boljeg otkrivanja ciljeva.

Raketni sistem RS-24 „Jars“

U materijalu se pažnja posvećuje i raketnim sistemima RS-24 „Jars“ namenjenim za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa. Svaki od njih može da nosi od tri do šest nezavisnih bojevih glava.

Kako je Istvud primetio, taj kompleks je teško otkriti u pokretu, a priprema za lansiranje projektila traje samo sedam minuta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here