EPA-EFE
Talibani u Kabulu

Američka vojska izvela je napad dronom na ogranak Islamske države Korasana tokom koga je ubijen pripadnika ISIS-a. 

Meta je bila osoba koja je planirala terorističke akcije, a operacija je izvedena u provinciji Nangahar na istoku Avganistana. Tom prilikom nije bilo civilnih žrtava, poručuju iz američke Centralne komande.

“Prema prvim informacijama, ubili smo osobu koja nam je bila meta, a koje je radila na planiranju budućih napada. Ne mislimo da je bilo civilnih žrtava”, saopšteno je iz Pentagona.

Taj ogranak Islamske države je izveo pre dva dana napad u blizini kabulskog aerodroma kada je ubijeno 170 ljudi, od toga 13 američkih vojnika.

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je napade nedugo pošto su ga savetnici obavestili o opasnosti od novih terorističkih napada u Kabulu. Poručio je da će Amerika pronaći sve odgovorne i kazniti ih.

Sa aerodroma u Kabulu u protekle dve nedelje evakuisnao je više od 110.000 ljudi, a izvlačenje zapadnih diplomata i avganistanskih civila se ubrzava, kako se približava rok koji su postavili Talibani – kraj meseca.

Iako su dvojica visokih zvaničnika Talibana rekli da su talibanske snage zauzele položaje na aerodromu u Kabulu i da su spremne da preuzmu punu kontrolu tokom vikenda, kada ga američe snage napuste, Pentagon je to demantovao.

– Talibani ne kontrolišu bilo koji deo aerodroma. Video sam izjave Talibana, one nisu tačne. Nisu ni na jednoj kapiji tog aerodroma niti kontrolišu bilo koje operacije. Amerika i dalje ima potpunu vojnu kontrolu – rekao je Džon Kirbi, portparol Pentagona.

Britanija privodi kraju evakuaciju iz Avganistana, ističu da je okončano procesuiranje britanskih državljana i Avganistanaca, koji su se prijavili u program “relokacije i repatrijacije”.

Francuska je završila operaciju evakuacije iz Kabula, potvrdila je ministarka odbrane ali je i dodala da će Pariz nastaviiti da pomaže onima kojima je potrebna pomoć da bi napustili tu zemlju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here