pixabay.com

Sirijski ministar za naftu Basam Tuma izjavio je da su krizu sa gorivom u Siriji izazvale Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u regionu.

– Amerikanci i njihovi saveznici nasrću na sirijsko naftno bogatstvo i njene tankere poput pirata – rekao je Tuma za državnu televiziju.

On ističe da taj korak ima za cilj da našteti sirijskoj ekonomiji, koja zavisi od naftnih prihoda.

– Ono što se dogodilo tokom sirijskog rata nije se desilo ni u jednoj zemlji – imam u vidu to što nas sprečavaju da koristimo naša prirodna bogatstva i istovremeno zabranjuju da osnovna dobra stignu u našu zemlju – rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, „zbog američke okupacije sirijski naftni sektor je oštećen za više od 92 milijarde dolara“, istovremeno podsećajući da Vašington kontroliše 90 odsto resursa sirove nafte u severoistočnom regionu.

Guverner severoistočne provincije Hasak Gasa Kalil prošlog meseca je izjavio da su kurdski militanti, koje podržavaju SAD, svakodnevno krali 140.000 barela sirove nafte sa nalazišta u tom području. Takođe je naveo da su militanti koristili tankere za krijumčarenje nafte preko granice u Irak.

Trenutno u Siriji vlada kriza sa gorivom. Na benzinskim pumpama su kilometarski redovi, a vlada je povećala cene benzina i gasa.

Podsetimo, SAD i njihove savezničke kurdske snage kontrolišu 90 odsto zaliha sirijske nafte i više od 50 odsto sirijskog gasa. Ta nalazišta se nalaze u istočnom delu zemlje u provincijama Dejr el Zor, Raka i Hasaka.

Amerika i njeni saveznici od 2014. godine sprovode operaciju protiv DAEŠ-a u Iraku i Siriji, pri čemu u Siriji deluju bez dozvole vlasti zemlje koje takve akcije smatraju okupacijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here