Tanjug/AP
Američka vojska

Vojni analitičar Vlade Radulović navodi da ne veruje u scenario u kome bi američki predsednik Donald Tramp u slučaju trijumfa na novembarskim izborima povukao vojsku SAD sa Kosova:

– Pitanje povlačenja američkih trupa sa teritorije Kosova i Metohije aktuelizovalo se najmanje pet puta u proteklih nekoliko godina. Da li se u Vašingtonu razmišlja na tu temu, oko toga nemam dilemu, međutim bliži sam stavu da se eventualne promene mogu ogledati u daljem redukovanju i smanjenju personala i tehnike, nego što će se SAD zaista u potpunosti povući sa KiM – kaže Radulović.

Kako navodi u prilog tome govori i činjenica da je i u nekim zemljama, poput Iraka, Avganistana i Sirije došlo do većeg, ali ne i potpunog povlačenja američkih trupa.

– Dakle, ono što možemo postaviti kao pitanje jeste kako će i u kom obimu biti dalje američko prisustvo na Kosovu i Metohiji, a ne da li će ono i dalje biti. Sa druge strane, očigledno je da ima nekih razmišljanja na tu temu jer pojedine zemlje već najavljuju uvećanje brojnosti svojih nacionalnih kontigenata u okviru Kfora. Najnoviji primer za to je Hrvatska koja planira da svoje prisustvo poveća do nivoa jedne čete sa oko 150 pripadnika. Time bi uz Mađarsku i Sloveniju bili država sa najviše angažovanog osoblja u ovoj misiji iz regiona.

Međutim, slanje novih trupa na KiM prvo treba da verifikuje zvanični Zagreb, pa se zbog svih pratećih procedura ovakav potez na terenu ne može očekivati “preko noći”. Ipak, ako je suditi prema najavama da do ukupnog povećanja broja ljudstva u okviru misije Kfor neće doći, onda se možda pojedine redukcije u okviru jednog nacionalnog kontigenta, pa čak to bio i američki, mogu iskoristiti kao prilika za povećanje broja ljudstva u drugim – navodi Radulović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here