Amerikanci odlučuju o Trepči

0

wikipedia.com
" Trepča pripada onome ko je u nju uložio novac"
 

U Vladi Srbije, koja se oštro usprotivila pokušaju Prištine da otme Trepču, zadovoljni su što je njihova, kako tvrde, diplomatska ofanziva urodila plodom.

Prethodno je premijer Vučić poručio da bi jednostrani potez Prištine ugrozio srpsko albanske pregovore u Briselu, što je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio kao uslovljavanje dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine što, po njegovom mišljenju, nije dobro.

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić pohvalio je i doprinos srpskih poslanika i ministara u kosovskim institucijama.

Zadovoljan je i Dragan Jablanović, predsednik Privremenog veće Leposavića. On je rekao za "Vesti" da Trepča pripada onome ko je u nju uložio novac.

– Trepča je gigant koji je radio i kada su bili svetski ratovi, a ne lokalni konflikti. Postoje papiri koje priznaje ceo svet da je većinski vlasnik Trepče Fond za razvoj Republike Srbije. Ima i inostranih firmi koje imaju deo vlasništva. Ali, Trepča nije vlasništvo nekakve kvazidržave Kosovo – kaže Jablanović.

On dodaje da će za naredne poteze u vezi s tim problemom lokalne samouprave kontaktirati vlast u Beogradu.
– Ukoliko Priština uporno bude insistirala na preuzimanju Trepče na nezakonit način, onda lokalna samouprava nema šta da traži u tom sistemu. Mi smo se tako i izjasnili, svi gradonačelnici i ja – rekao je Jablanović.

Tači: Pomoć stranih partnera

U Prištini je boravio ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc. Njegov domaćin Hašim Tači rekao je da kombinat Trepča nije predmet dijaloga u Briselu i poručio da se to pitanje "ne tiče drugih zemalja". Naglasio je da će Priština rešenja za Trepču potražiti zajedno sa međunarodnim partnerima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here