EPA/Sergei Ilnitsky
Ruska vojska

Amerika vidi Rusiju, kada je reč o situaciji na rusko-ukrajinskoj granici, kao „agresora“, dok s druge strane ne vidi znake da je Kijev preduzimao bilo kakve korake koji podstiču napetost, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

– Da budem jasan: Rusija je u datoj situaciji agresor. Nismo videli nikakve znake da se Ukrajina bavi provokacijama ili da izaziva napetost. Ono što jesmo videli jeste ruska kampanja dezinformacija čiji je cilj da se Ukrajina lažno optuži da ono što zapravo čini Kremlj – naveo je Prajs na brifingu za novinare.

Kako je dodao, u Vašingtonu su zabrinuti zbog toga šro Rusija nastavlja da agresivnim ponašanjem prema Ukrajini.

Portparol Stejt departmenta je takođe rekao da američki ambasador u Rusiji Džon Salivan nije proteran i da mu nije naloženo da napusti Rusiju.

– Ambasadora nisu proterali, nisu mu naložili da napusti zemlju, on dolazi u određenom trenutku kako bi se održale konsultacije, da vidi porodicu i verujem da će se uskoro vratiti u Moskvu – rekao je Prajs.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je 16. aprila da je ruska strana posavetovala Salivanu da „ode u svoju prestonicu i obavi ozbiljne konsultacije“. Ruski MIP smatra da ambasadori Rusije i SAD u Vašingtonu i Moskvi treba da budu u svojim prestonicama radi analize situacije.

Prajs je dodao i da Amerika nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje od Rusije o uzvratnim merama na američke sankcije uvedene prošle nedelje.

Ponovio je da Amerika svoje postupke smatra „odgovarajućim i proporcionalnim“ i ima pravo da odreaguje i na uzvratne mere Rusije.

Podsetimo, prošle nedelje je Bajdenova administracija uvela je nove sankcije Rusiji – na listi je šest ruskih tehnoloških kompanija, a deset ruskih diplomata će biti proterano. Ubrzo posle toga, Ministarstvo inostranih poslova Rusije objavilo je spisak svih kontramera koje Moskva uvodi Americi i Poljskoj zbog sankcija i proterivanja ruskih diplomata.

1 COMMENT

  1. Ovo je dno dna. Optuživati lažima Ruse i sve one koji im se suprotstave na putu lešinarenja je toliko očigledno da samo budale ne vide. Naj bolji je primer Sirija gde su podstakli i finansirali rat koristeći muslimanske fanatike kojih na žalost još uvek uvek puna Bosna i KIM pa zauzeli naftna i gasna polja gde ne legalno eksploatišu prirodna bogatstva drugih naroda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here