Australija je savladala košarkaše SAD u pripremnom meču za SP u Melburnu, prvi put u istoriji!

Košarkaška reprezentacija SAD pretrpela je poraz od Australije u pripremnom meču za Mundobasket u Kini.

Australijanci su slavili u Marvel areni u Melburnu pred više od 52.000 gledalaca, rezultatom 98:94 (23:26, 25:23, 30:27, 20:18).

Domaćini su tako naneli prvi poraz Amerikancima još od 2006. kada su izgubili od Grčke.

Ujedno to je i njihova prva pobeda u istoriji nad favorizovanom selekcijom SAD.

Junak istorijske pobede bio je Peti Mils, koji je zabeležio 30 poena, od čega 13 u poslednjoj četvrtini. On je bio nepogrešiv u finišu meča kada je i odlučeno pitanje pobednika.

Amerikanci su propustili poslednju priliku da stignu do izjednačenja 17,3 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene, kada je Džo Heris promašio u šutu za tri, pri vođstvu domaćina 97:94.

Koliko je Australija napravila veliki podvig najbolje govori podatak da su Amerikanci pretrpeli poraz posle 78 pobeda u nizu, uključujući zvanične i prijateljske utakmice.

Prethodno su izgubili kontrolni meč pre 15 godina, odnosno 2004, pred nastup na Olimpijskim igrama.

Australija je tako uspela i da se revanšira Amerikancima za poraz koji su pretrpeli pre dva dana, takođe u Melburnu.

U ekipi “Ozija” istakli su se i Endrju Bogut, koji je upisao 16 poena i imao devet skokova, dok je Džo Ingls završio duel sa 15 postignutih pogodaka, uz sedam asistencija.

U selekciji SAD najefikasniji su bili Kemba Voker sa 22 pogotka i Herison Barns sa 20 poena.

Ekipi Grega Popovića, koja je imala mnogo problema oko sastava za Mundobasket zbog velikog broja otkaza igrača, do početka takmičenja u Kini ostalo je da odigra još jedan kontrolni meč – protiv selekcije Kanade, 26. avgusta.

Svetski kup u Kini startuje 31. avgusta, a selekcija SAD nastupaće u grupi sa Češkom, Turskom i Japanom, dok će se Australija u prvoj fazi igrati sa Kanadom, Senegalom i Litvanijom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here