pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američko Ministarstvo pravde podiglo je optužnice protiv šest ruskih vojnih zvaničnika zbog sumnje da su, između ostalog, sajber napadima nameravali da ugroze izbore u Francuskoj 2017., Zimske olimpijske igre u Pjongčangu 2018., kao i privredu SAD.

Svih šest optuženih su pripadnici ruske vojne obaveštajne službe (GRU), a prema navodim optužnice, sumnjiče se i za mešanje u unutrašnju politiku Ukrajine, javlja AP.

Rojters navodi da su britanski zvaničnici rekli da su u pitanju agenti “Jedinice 74455” GRU, poznatija kao Glavni centar za posebne tehnologije, i da su se bavili kreiranjem lažnih sajtova i onlajn naloga u cilju daljeg hakovanja.

Britanski zvaničnici su najoštrije osudili akcije ruskih agenata, ali nisu precizirali da li su bili uspešni u sajber napadima koje su izvodili, dodaje Rojters.

Ruski agenti se sumnjiče da su planirali napade na predstojeće Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju.

– Akcije GRU protiv Olimpijskih i Paraolimpijskih igara su cinične i nepromišljene. Najoštrije ih osuđujemo – rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

Rab je dodao da je objava o podizanju optižnice protiv ruskih agenata usledila u koordinisanoj akciji sa međunarodnim saveznicima, “kako bi se skrenula pažnja i kako bi se odbranili od ruskih akcija u sajber prostoru”.

Prema navodima Asošijeted presa, u optužnici na 50 strana pominju sajber napadi ruskih agenata i na Zimske olipmijske igre u Južnoj Koreji 2018. kada je ruskim sportistima zabranjeno učešće zbog navodnog dopingovanja.

Tvrdi se da su ruski sajber napadi imali za cilj “promociju ruskih geopolitičkih interesa”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here