Tanjug/AP
Američka vojska

Za poslednjih deset godina Pentagon je stvorio ogromnu tajnu vojsku od oko 60 hiljada ljudi. Do ovog je zaključka došao je portal „Njuzvik“ nakon dvogodišnje istrage.

Prema navodima časopisa, brojnost ove vojne formacije deset je puta veći od broja podzemnih agenata CIA.

U članku se navodi da „tajni“ vojnici rade i u zemlji i u inostranstvu, obavljajući zadatke u vojnoj uniformi ili prerušeni u civile.

Osim toga, prema izveštajima medija, u ovom programu učestvuje oko 130 privatnih kompanija koje godišnje troše više od 900 miliona dolara.

Radi se o stvaranju lažne dokumentacije, plaćanju računa i poreza lica koja rade pod lažnim imenima, kao i proizvodnji specijalnih uređaja i opreme za prisluškivanje i nadzor u najudaljenijim krajevima Bliskog istoka i Afrike.

Snage za specijalne namene američke vojske čine više od polovine ukupnog sastava tajnih trupa. Njihov glavni zadatak je progon terorista u ratnim zonama i neprijateljskim zemljama.

Najnovija i najbrže rastuća grupa ove vojske su sajber-borci, koji rade pod izmišljenim imenima i prikupljaju informacije sa interneta, a takođe mogu da učestvuju u kampanjama uticaja na društvenim mrežama.

Autori istrage smatraju da je Vašingtonu ova tajna formacija potrebna ne samo za borbu protiv terorizma, već i za povećanje konkurentnog potencijala u hibridnom ratu protiv Rusije i Kine.

„Njuzvik“ je uspeo da razgovara sa jednim od penzionisanih visokih oficira tajne vojske. On je ispričao da se ništa ne zna o stvarnim razmerama programa, a takođe je istakao da je želja da se bude neranjiv za neprijatelja korisna samo Sjedinjenim Američkim Državama, međutim, na globalnom nivou ovaj trend otežava rešavanje sukoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here