EPA/Georgi Licovski

Američki analitičar Danijel Server reagovao je na izveštaj “Od krize do približavanja – strategija za borbu protiv nestabilnosti na Balkanu na njenom izvoru” u kojem je, između ostalog, navedeno da bi SAD trebalo da uvede sankcije svim liderima koji pozivaju na ujedinjenje Albanije i Kosova.

Server ističe da Vašington ne sankcioniše mišljenja već akcije, prenosi Reporteri.

U izveštaju, koji je objavio vašingtonski privatni Univerzitet Džon Hopkins i Vilson centar, čiji je autor, između ostalih, Edvard Džozef navedeno je, kako podsećaju, da bi sankcije trebalo da budu nametnute za provokacije kojima kosovski premijer Aljbin Kurti promoviše “veliku Albaniju”.

Server je, u svom reagovanju, naveo da autori izveštaja greše kada sugerišu da SAD treba da uvedu zakonske sankcije vođama ovih uzroka.

– Ovaj predlog dobija veliku medijsku pažnju u regionu, ali se to neće dogoditi. Vašington ne sankcioniše mišljenja već akcije. Američki zvaničnici mogu ograničiti vize stranim zvaničnicima koji govore stvari koje Vašington vidi kao destabilizujuće. Ali da bi bili podvrgnuti sankcijama i da bi im bila zamrznuta imovina, moraju kršiti zakon, usvajati neke zakone, organizovati i naoružati paravojne formacije ili preduzeti neke druge opipljive radnje – istakao je Server.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here